Отидете към основна версия

1 740 17

Банки в Турция закриват сметки на руски компании

  • банки-
  • турция-
  • сметки-
  • закриване-
  • руски компании

Турските финансови организации започнаха внезапно да спират обработката на плащания от Русия в началото на годината

Снимка: Shutterstock

Някои турски банки вече започнаха да прекратяват откриването на сметки за руски компании и засилват изискванията към физическите лица от Русия, желаещи да придобият банкова карта.

Това пише "Ведомости". Водещото руско делово издание се позовава на собственици на фирми, търгуващи със страната, финансови консултанти и представители на бизнес асоциации, цитирана от News.bg.

Турските финансови организации започнаха внезапно да спират обработката на плащания от Русия в началото на годината. Според източниците на изданието сега разплащанията все още са замразени.

Един от събеседниците, собственик на търговски брокер, заяви, че сметките към руски компании са били закрити още през 2022 г., но сега процесът се е засилил.

По-рано ставаше дума предимно за компании, които са под санкции, а сега се прекратяват отношенията и с други организации, посочи "Ведомости".

Ограниченията се затягат след указа на президента на САЩ Джо Байдън от 22 декември 2023 г., казват събеседниците на изданието. То позволява на Министерството на финансите на САЩ да налага мерки срещу чуждестранни банки, които помагат за осъществяване на трансакции с лица от Русия, попадащи под санкции, или улесняват доставките на определени материали и оборудване за руския военно-промишлен комплекс.

Както писа "Блумбърг", китайските държавни банки също започнаха да налагат ограничения върху предоставянето на финансиране на руски клиенти.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 17 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: