Отидете към основна версия

3 663 43

Виктор Орбан след като прие сделката с ЕС: "Отидох до стената"

  • виктор орбан-
  • ес-
  • сделка-
  • стената-
  • унгария-
  • украйна-
  • европейски съюз

Лидерите на Европейския съюз се споразумяха единодушно в четвъртък за отпускане на нова помощ за Украйна в размер на 50 млрд. евро (54 млрд. долара)

Снимка: БГНЕС

Унгарският президент Виктор Орбан заяви в петък, че е "отишъл до стената" за страната си, преди да се съгласи със сделката с ЕС в четвъртък за предоставяне на нова помощ на Украйна, и че е предотвратил риска от загуба на средства от ЕС, предназначени за Будапеща, от общата каса на блока, предаде Ройтерс.

Лидерите на Европейския съюз се споразумяха единодушно в четвъртък за отпускане на нова помощ за Украйна в размер на 50 млрд. евро (54 млрд. долара), изпращайки послание до Съединените щати, където се появиха разногласия дали да продължат да подкрепят Киев в борбата му срещу руската инвазия.

Споразумението беше постигнато изненадващо бързо след седмици на съпротива от страна на Унгария, която отказва да изпрати оръжия на Украйна от началото на войната и чиито отношения с Украйна са помрачени от напрежението относно третирането на около 150 000 етнически унгарци, живеещи в Западна Украйна.

В редовното си интервю по държавното радио в петък, в което се обръща към вътрешната си аудитория, Орбан заяви, че постигнатото в четвъртък споразумение е добро.

"Отидох до стената," каза Орбан.

"Ако тази сделка не беше постигната и Унгария беше продължила да използва правото си на вето, тогава 26 държави членки щяха да се съгласят да изпратят парите на Украйна ... и щяха да отнемат средствата, предназначени за Унгария, и да ги изпратят и на Украйна - защо това щеше да е добро?"," добави Орбан.

"Ние не изпращаме оръжия (на Украйна), получаваме парите си от Брюксел и ще допринесем за гражданското финансиране на Украйна."

След като през декември Европейската комисия освободи достъпа на Унгария до някои траншове от фондовете на ЕС, тя все още задържа около 20 млрд. евро от Будапеща заради широко разпространените обвинения, че Орбан е навредил на демокрацията у дома по време на 13-годишното си управление. Неговото правителство отхвърля тези обвинения.

Орбан отново заяви, че трябва да започнат мирни преговори между Украйна и Русия, тъй като вече са минали две години от началото на войната и "времето е на страната на руснаците'."

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 18 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: