Last news in Fakti

2 Февруари, 2024 10:02 3 612 43

Виктор Орбан след като прие сделката с ЕС: "Отидох до стената"

  • виктор орбан-
  • ес-
  • сделка-
  • стената-
  • унгария-
  • украйна-
  • европейски съюз

Лидерите на Европейския съюз се споразумяха единодушно в четвъртък за отпускане на нова помощ за Украйна в размер на 50 млрд. евро (54 млрд. долара)

Виктор Орбан след като прие сделката с ЕС: "Отидох до стената" - 1
Снимка: БГНЕС

Унгарският президент Виктор Орбан заяви в петък, че е "отишъл до стената" за страната си, преди да се съгласи със сделката с ЕС в четвъртък за предоставяне на нова помощ на Украйна, и че е предотвратил риска от загуба на средства от ЕС, предназначени за Будапеща, от общата каса на блока, предаде Ройтерс.

Лидерите на Европейския съюз се споразумяха единодушно в четвъртък за отпускане на нова помощ за Украйна в размер на 50 млрд. евро (54 млрд. долара), изпращайки послание до Съединените щати, където се появиха разногласия дали да продължат да подкрепят Киев в борбата му срещу руската инвазия.

Споразумението беше постигнато изненадващо бързо след седмици на съпротива от страна на Унгария, която отказва да изпрати оръжия на Украйна от началото на войната и чиито отношения с Украйна са помрачени от напрежението относно третирането на около 150 000 етнически унгарци, живеещи в Западна Украйна.

В редовното си интервю по държавното радио в петък, в което се обръща към вътрешната си аудитория, Орбан заяви, че постигнатото в четвъртък споразумение е добро.

"Отидох до стената," каза Орбан.

"Ако тази сделка не беше постигната и Унгария беше продължила да използва правото си на вето, тогава 26 държави членки щяха да се съгласят да изпратят парите на Украйна ... и щяха да отнемат средствата, предназначени за Унгария, и да ги изпратят и на Украйна - защо това щеше да е добро?"," добави Орбан.

"Ние не изпращаме оръжия (на Украйна), получаваме парите си от Брюксел и ще допринесем за гражданското финансиране на Украйна."

След като през декември Европейската комисия освободи достъпа на Унгария до някои траншове от фондовете на ЕС, тя все още задържа около 20 млрд. евро от Будапеща заради широко разпространените обвинения, че Орбан е навредил на демокрацията у дома по време на 13-годишното си управление. Неговото правителство отхвърля тези обвинения.

Орбан отново заяви, че трябва да започнат мирни преговори между Украйна и Русия, тъй като вече са минали две години от началото на войната и "времето е на страната на руснаците'."


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Даааа

    52 17 Отговор
    Във всеки случай руската армия ще победи Украйна, тъй като украинските въоръжени сили (ВСУ) няма да могат да устоят на руската офанзива. Това мнение изрази военният експерт от КНР Джин Чжен в статия за китайския портал Sohu .

    Според него Украйна все повече губи способността си да спира целенасоченото и упорито настъпление на Русия.

    Експертът добави още, че Украйна в момента губи много повече оръжия на бойното поле, отколкото получава от западните си съюзници. Например, за всеки западен танк, прехвърлен на украинските въоръжени сили, десет бяха ликвидирани и дори оръжията, които украинските войски продължават да получават, са остарели.

    Според Джин Джън вече е безопасно да се каже, че Русия ще спечели последната решителна битка.

    Коментиран от #11

  • 2 макдоналдс тръмп

    56 19 Отговор
    единствения европейски политик мислещ първа за народа си не е като оня български сопол със сапуните
  • 3 БСП за България и Радев

    45 22 Отговор
    Нацисткия ЕС притиска независимите лидери като Орбан до стената. Това е позорно!!!! Но другарю Орбан, сигурен съм че другарят Путин ще освободи братска Унгария от европейско робство

    Коментиран от #12

  • 4 Коментар

    55 8 Отговор
    Наливат пари във война,в която загиват невинни и мобилизират насила хората като в същото време съсипват фермерите,за да докарат изкуствено създаден глад.Луда работа.
  • 5 Летописец

    44 11 Отговор
    Брюкселските депутати не само показаха , че са на каишка на натото , а паднаха до там да шантажират Унгария , заради интересите на Саш и Турция (алианса) .
  • 6 ЩО ЗА ИДЬОТЩИНА

    38 9 Отговор
    НАРУШЕН Е ОСНОВНИЯ ПРИНЦИП ПОД КОЙТО СЕ Е "СЪЗДАЛ" ТОЗИ СЪЮЗ........
  • 7 Тошко

    9 13 Отговор
    Превърна се в поредния предател на принципи и властелин на празните политически заявки и приказки. Жалко.
  • 8 КуКу

    10 6 Отговор
    Там ти е мястото....
  • 9 ТаУмВзе

    17 15 Отговор
    Подаряват кинти на окраинското наци, докато ислямистите точат ножа! Не забравяйте, че Европа винаги е била Бойно поле. Са етно религиозната Война без фронт ще заличи континента. Честито!
  • 10 Цинизъм

    15 21 Отговор
    Всичко е цинизъм. Орбан в името на Унгария си тъпче търбуха като Баце! Някой задава ли си въпроса защо Унгария отива към дънота, като нас. Орбан е позабтавил историята, когато руските танкове мачкаха унгарците! Прав е само в едно - че война не бива да има и че ще е по добре да я няма. Но я има и утре тя може да е на границата Унгария. Тогава Орбан ще пляска на освободителя Путин!

    Коментиран от #15, #27, #33

  • 11 бай сопол академика

    22 14 Отговор

    До коментар #1 от "Даааа":

    естествено ,че Русия ще победи ,просто тези пари са хвърлени на вятъра но дано после Путин не метне другите европейски -вражески страни ,че нито нато нито извънземните не могат да ги спрат,ЕСтова вече е само на хартия - стачки ,открито противопоставяне на решенията на ЕК ,Германия ,ракетата носител е на колене с грохнала икономика ,пълна с мигранти ,излъгана от сащ ....всеки гледа да се спасява по единично .Печелившите са Словакия,Унгария ,Австрия - очаква ги мнооооо дълъг периот на евтини газ , нефт и суровини,фъканата територия е пас от страната на булката
  • 12 Яяяя

    13 22 Отговор

    До коментар #3 от "БСП за България и Радев":

    Че ходи в свободна Русия, ами не реви тук срешу нацистка Европа!

    Коментиран от #17

  • 13 този луд, луд европейски дебил. елит

    22 8 Отговор
    Така е пич!
    Това е Европа , нещо като нов Хитлер!
    Ако не си с нас си против нас!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 икономика

    8 6 Отговор

    До коментар #10 от "Цинизъм":

    мунч00000,Унгария процъфтява икономически хамстер изумен,огромни инвестиции ,кажи коя марка автомобили не се произвежда в Унгария ....А знаеш ли ,че УНГАРИЯ Е НА ПЪРВО МЯСТО В СВЕТА ПО ПРОИЗВОДСТВО НА ДВИГАТЕЛИ С ВЪТРЕШНО ГОРЕНЕ... ЧИЧАК ИЗДУХАН Я ПО ДОБРЕ ВЗЕМИ 2 МЕТРА ВЪЖЕ И СЕ ЗАЛЮЛЕЙ НА НЯКОЙ КЛОН ,САМО ВЪЗДУХА ХАБИШ

    Коментиран от #20

  • 16 точно така

    19 7 Отговор
    Еврофашагите принудиха чрез изнудване Орбан да се съгласи, но по този начин се прецакаха още повече...........така и не разбират че колкото повече подкрепят украйна толкова повече жертви, глад, болести и разрушения ще има не само на украинска територия а и при тях! Мислят си че тази война няма да ги засегне пряко обаче много грешат...........икономиките им се сринаха, в държавите им хората протестират и се бунтуват а някъде назрява даже гражданска война! А тъпото упорство с което пращат оръжия и пари на укрофашагите озлобява руснаците още повече и те ще бъдат още по-силно решени да си отмъстят на запада, а от историята знаем какво става когато предизвикаш руснака! Когато всичко приключи западните фалирали кочини няма да имат какво да ядат и ще се колят по улиците за парче хляб, скоро идва краят на западналите и "техния световен ред". Правилата вече ще се определят от Русия, Китай и техните съюзници а за съжаление България за пореден път е на грешната страна! Дано Висшият Разум на Вселената, който наричаме БОГ да помогне на достойните българи в тези трудни времена и нека ТОЙ да накаже враговете на България и продажните предатели, които за власт и пари предадоха народа и Родината! АМИН.

    Коментиран от #29, #30, #31, #32

  • 17 БСП за България и Радев

    10 9 Отговор

    До коментар #12 от "Яяяя":

    Знаеш вица, нацистче: Ако нормалните хора не могат да отидат в Русия, Русия ще дойде да освободи нормалните хора. Така че бегай тимв Европа преди да завистят Кинжалите и да са ти разцепили панелката на две

    Коментиран от #28, #41

  • 18 нема лабаво

    11 4 Отговор
    ЕС проФашистки лидери не търпи!
  • 19 надявам се

    8 9 Отговор
    либералите в ЕС да осъзнават, че ни вкараха във войната.
    Ясно е, че един ден ще плащаме репарации на Русия, но дано поне не загим територия, защото и това може да бъде част от цената, която ЕС ще плати.
  • 20 унгария лапа от ЕС

    12 5 Отговор

    До коментар #15 от "икономика":

    Унгарската икономика е добре благодарение на членството си в ЕС! Всички големи западни фирми инвестираха в центъра на ЕС-Унгария!
  • 21 Казуар

    10 5 Отговор
    Другарят Орбан никой не го държи насила в ЕС.
  • 22 Орбан получи каквото искаше

    9 3 Отговор
    Сега тече медийно извъртане, за да се представи случая като "победа" на изнудващата мафийка от психопати.
    А те са бессни, защото Орбан ги принуди всяка година да дават отчетност къде са отишли парите от поредния транш. И постигна това сам!
    (а в САЩ дори РП не можа да принуди щедрите неокони да дават отчетност)

    И ако пак шмекеруват с парите на ЕС данъкоплатците за "украинската Пералня а превъзходен чип", след втория транш да се прекрати сделката.

    Коментиран от #35

  • 23 Мъдрият

    5 6 Отговор
    Не, не е добро!

    Поради това споразумение ще загинат още хора!

    Викторе, ти в случая прояви слабост и нерешителност!

    Да не те притиснаха с нещо, което има срещу теб?

    Както и да е, но смятам че постъпи много грешно и неправилно!
  • 24 Аз съм веган

    4 11 Отговор
    Копейките страдат за орбан, шанген, демокрацията, тексас. Смех
  • 25 Отвратен

    5 9 Отговор
    Унгарски Циганин ! Цигани се до последно !
  • 26 Какво да направи човек

    9 3 Отговор
    Като са го налазили от всякъде 26 държавни кретена - наречени "членки" и наща куха "членка" също
  • 27 Дякон Унуфрий Араллампиев

    9 1 Отговор

    До коментар #10 от "Цинизъм":

    Маджарите са сто години преди нас Всравнение с тях сме гето
  • 28 Гражданин

    3 5 Отговор

    До коментар #17 от "БСП за България и Радев":

    Комундетата - в Белене!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Гражданин

    7 2 Отговор

    До коментар #16 от "точно така":

    Всички деца на к.о.м.ун.де.тата отидоха да живеят при еврофашагите...по.н.има.еш, то.ва.ри.щ? Ха, ха
  • 33 дрфтгъхуи

    10 2 Отговор

    До коментар #10 от "Цинизъм":

    Смешников, точно Орбан няма никакъв шанс да е забравил за руските танкове- семейството му е от репресираните след Унгарските събития... Та макар и да е роден 10-на години след онова с танковете точно Орбан няма как да бъде определян като русофил, путинист и т.н. глупости... Колкото и да ви забранява Галя от посолствоТО да го признаете положението е простичко:

    Орбан към момента е един от малкото политици В СВЕТА които работят в интерес на народа си... И ако у вашата дупка имахте поне 1 политик наполовина като Орбан нямаше сега да затъвате все по-дълбоко в блатото, а да си живеете много по-добре...

    Коментиран от #43

  • 34 Гражданин

    5 6 Отговор
    Няма радост за рушлямистчетата - орбан свали гащите, рублата си @ба майката, китай и индия се набълбукаха с петрол и газ и вече не плащат...идват избори, а чучелото е доникъде с войната, позор...
  • 35 дрфтгъхуи

    8 0 Отговор

    До коментар #22 от "Орбан получи каквото искаше":

    "А те са бесни, защото Орбан ги принуди всяка година да дават отчетност къде са отишли парите от поредния транш. И постигна това сам!"

    Тихо там бе, искаш ли кака Галя да ти прати едни "вежливи" хорица да ти обяснят какво да пишеш и какво не? Не може така да проваляш цялата операция наречена "Победихме путиниста Орбан"...
  • 36 емо

    8 0 Отговор
    Унгария била предупредена ако не се съгласи последствията за нея ще бъдат много лоши много повече отколкото си мислят . За няколко месеца Унгарската икономика ще бъде разрушена както и инвестициите в икономиката й ще бъдат прекратени. Също били предупредени ,че могат да ги изключат и от Междунарoдната платежна система при което няма как да има възможност при плащанията. С една дума или се съгласявате или ще бъдете унищожени .

    Коментиран от #37, #39

  • 37 дрфтгъхуи

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "емо":

    Как му се казваше на това? Демокрация ли беше или нещо по-друго?
  • 38 истина ти казвам

    3 0 Отговор
    Опааа балончето се спука!
  • 39 Ти да видиш

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "емо":

    Ми две добрини баце нема! Тоа ми напомня на циркаджията Тито само че оня беше по времето на студената война и постигна известен успех.
  • 40 пиночет

    4 0 Отговор
    Орбан е по голям смотаняк и палячо,даже и от миризливия Путин!
  • 41 касата

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "БСП за България и Радев":

    Палячовската Русия,ще стане Москалия!
  • 42 КОЙТО СЕ ЦЕПИ ОТ ЕС

    0 0 Отговор
    ЕС му го нацепва.....
  • 43 Казуар

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "дрфтгъхуи":

    Другарю, защо Унгария не излезе от ЕС и НАТО.
Новини по държави: