Отидете към основна версия

2 098 74

Масов протест в град Бремен срещу крайната десница

  • протест-
  • бремен-
  • крайна десница-
  • германия-
  • екстремизъм

Вчера в Берлин непознати се хванаха за ръце пред историческата сграда на Райхстага и образуваха жива верига

Снимка: БГНЕС

За да протестират срещу десния екстремизъм, хиляди хора изпълниха днес улиците на северозападния германски град Бремен, след като започналите преди седмици национални протести продължиха през уикенда, предаде ДПА и БТА.

Според полицията участниците са били около 16 500, докато организаторите съобщават за повече от 25 000 присъствали. Митингът беше организиран от нов съюз на леви и антифашистки групи, създаден в Бремен.

Преди седмица около 45 000 души излязоха в Бремен на подобен протест.

След доклад, публикуван на 10 януари т.г. от група на разследващи журналисти „Коректиф“ (Correctiv), бяха организирани протести в много големи и малки германски градове.

Докладът разкри подробности за проведена през ноември среща между крайнодесни политици и отделни представители на дясната партия "Алтернатива за Германия", на която били обсъдени планове за експулсирането от ФРГ на милиони хора с имигрантски произход.

Вчера в Берлин непознати се хванаха за ръце пред историческата сграда на Райхстага и образуваха жива верига. Полицията каза, че са участвали повече от 150 000 души, но според други източници участниците са били около 300 000.

Около 30 000 души се събраха вчера на митинги в източния град Дрезден и във Фрайбург. Други 25 000 излязоха в баварския Аугсбург.

Мнозинството германски граждани казват, че приветстват протестите срещу крайната десница.

Около 55 процента подкрепят демонстрациите според проучване, проведено от Института за изследване на общественото мнение ИНЗА (INSA) за неделното издание на вестник „Билд“. Само 26% са против, а 12% нямат мнение.

В проучването анкетираните са били питани също дали демокрацията в Германия е в опасност. Около 61% от респондентите смятат, че това е така, докато една трета са на обратното мнение.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 34 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: