Отидете към основна версия

3 150 88

Финландия отказва да отвори границата с Русия

  • петери орпо-
  • финландия-
  • русия-
  • граници

Ситуацията в момента е тревожна и това е невъзможно, заявяват от правителството

Финландското правителство смята, че ситуацията по границата с Русия е много сериозна и тревожна, поради което отварянето на граничните пунктове е невъзможно. Това заяви ръководителят на финландското правителство Петери Орпо /на снимката/ в ефира на телевизионния канал Yle, цитиран от РИА Новости

"Доколкото разбираме, през източната граница има хора, чиято цел е да дойдат във Финландия нелегално, каза Орпо. Според него не става въпрос за стотици, а за хиляди хора. В момента се наблюдава тенденция към увеличаване на броя на хората, които се намират в района", каза той

"Ясно е, че не можем да отменим затварянето на границите, но в същото време е необходимо да подготвим мерки за борба с незаконното преминаване на границата, въпреки затварянето на границата", допълни Орпо.

Ограниченията по границите трябваше да бъдат отменени на 11 февруари. По-рано вестник "Илта-Саномат" съобщи, че Хелзинки е взел решение да не отваря граничните пунктове. Според източници на вестника финландските власти възнамеряват да не отварят дори временно граничните пунктове.

Първото затваряне на контролно-пропускателните пунктове на източната граница на Финландия стана в средата на ноември 2023 г. Хелзинки обоснова това решение с "помощта на Москва за преминаване на границата от мигранти от Близкия изток и Африка". От 30 ноември до 14 декември всички пътни контролно-пропускателни пунктове по границата с Русия не работеха.

Граничните пунктове "Ваалима" и "Ниирала" бяха отворени на 14 декември. Скоро обаче финландската страна ги затваря отново поради пристигането на повече от 100 лица, търсещи убежище, още през първия ден. В резултат на това режимът на затваряне на границата с Русия беше удължен до 11 февруари 2024 г.

Руското външно министерство смята действията на Финландия за провокативни и насочени към влошаване на двустранните отношения. Министерството също така нарече обвиненията срещу Москва, че улеснява изпращането на мигранти към границата "много странни" и обеща да предприеме ответни мерки. Кремъл посочи, че Хелзинки умишлено се дистанцира от "добрите отношения" с Русия.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 37 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: