Отидете към основна версия

933 5

Прокуратурата завърши проверката за неправомерно съхранение от Байдън на класифицирани документи

  • сащ-
  • джо байдън-
  • прокуратура

Очаква се докладът скоро да бъде обнародван

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Специалният прокурор от правосъдното министерство на САЩ Робърт Хър, наблюдаващ случая с неправомерното съхранение от президента Джо Байдън на класифицирани документи, приключи разследването си и се очаква скоро да бъде обнародван докладът му. Това съобщи американския главен прокурор Мерик Гарланд в писмо до конгресмени, цитирано от Асошиейтед прес и БТА.

Гарланд не разкри подробности за заключенията от доклада, но добави, че се ангажира да направи обществено достояние колкото се може по-голяма част от него. Това по думите му ще стане веднага щом Белият дом приключи своя преглед на документа за евентуални възражения, свързани с огласяването на поверителни факти, като тази процедура се очаква да бъде завършена до края на седмицата.

В основата на започналото преди година разследване е неправомерното съхранение на класифицирани документи от Байдън, датиращи от времето, когато е бил сенатор и вицепрезидент. В дома му в Делауер и в негов частен офис бяха открити материали, които той е използвал в периода между участието си в правителството на президента Барак Обама и встъпването си в длъжност като президент.

Развръзката по разследването идва в деликатен за Байдън момент, когато той се бори за преизбиране в обстановка на тежко политическо противопоставяне в САЩ, отбелязва Асошиейтед прес.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.

Свързани новини