Отидете към основна версия

1 349 13

Израел освободи двама заложници

  • израел-
  • запожници-
  • освободени-
  • газа-
  • хамас

Според официални данни от Газа при нападението са убити 67 души

Снимкa: БГНЕС

В понеделник Израел освободи двама израелски и аржентински заложници, държани от Хамас в Рафах, при жестока спасителна операция, при която загинаха 67 палестинци в южния град на Газа, където около един милион цивилни са потърсили убежище от месеци на бомбардировки, предаде Ройтерс.

При мисията на израелските военни, службата за сигурност "Шин Бет" и специално полицейско подразделение бяха освободени 60-годишният Фернандо Симон Марман и 70-годишният Луис Харе, съобщиха военните. Те бяха сред 250-те души, заловени по време на нападението на 7 октомври от бойци на Хамас, което предизвика войната на Израел срещу Газа.

Повече от четири месеца след това голяма част от гъсто населената ивица земя на Средиземно море е в руини, като по данни на здравните власти в Газа 28 340 палестинци са загинали, 67 984 са ранени, а много други се смятат за погребани под развалините.

Израелските военни твърдят, че за това време са загинали 31 заложници, но министър-председателят Бенямин Нетаняху заяви, че спасяването в понеделник показва, че военният натиск трябва да продължи, и отхвърли настрана международната тревога от плановете си за сухопътна атака в Рафах.

"Фернандо и Луис, добре дошли у дома", каза той, поздравявайки израелските сили, които са ги спасили. "Само продължаващият военен натиск до пълна победа ще доведе до освобождаването на всички наши заложници."

Министерството на здравеопазването в Газа съобщи, че 67 палестинци са били убити през нощта и броят им може да нарасне, тъй като в момента се провеждат спасителни операции. Журналист на Ройтерс, който е бил на мястото на инцидента, е видял огромна площ от развалини, където са били разрушени сгради, включително джамия. Израел твърди, че голяма част от убитите са бойци, а министерството на Газа - че 70 % от тях са цивилни.

"От сутринта събирам частите от тялото на семейството си", казва Ибрахим Хасуна, докато една жена коленичи над тялото на малко дете наблизо. "Разпознах само пръстите на краката или ръцете им."

Говорител на израелските военни заяви, че заложниците са държани на втория етаж на сграда, която е била пробита с експлозиви по време на нахлуването на фона на силна размяна на огън с околните сгради.

"Работихме дълго време по тази операция", заяви подполковник Ричард Хехт. "Изчаквахме подходящите условия."
Аржентинското правителство благодари на Израел за спасяването на двамата мъже, които според него са с двойно гражданство.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.

Свързани новини