Отидете към основна версия

1 231 64

Путин принуди ЕС да ускори своя енергиен преход, заяви Урсула фон дер Лайен

  • владимир путин-
  • европейски съюз-
  • енергиен преход-
  • урсула фон дер лaйен

Фон дер Лайен припомни усилията, положени от ЕС и европейците през последните години за справяне с последователните кризи от COVID-19 и войната в Украйна

Снимка: БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и френският министър на икономиката Бруно Льо Мейр, говорейки на събитие по повод 50-ата годишнина на Международната агенция по енергетика (МАЕ) към ОИСР във вторник, заявиха, че Владимир Путин, с войната в Украйна, е принудил ЕС да ускори своя енергиен преход, предаде Euractiv и Фокус.

"Миналата година през 2023 г. за първи път произведохме повече електроенергия от вятър и слънце, отколкото от газ“, заяви председателят на Европейската комисия по време на речта си на 50-годишнината на МАЕ в Париж.

Фон дер Лайен припомни усилията, положени от ЕС и европейците през последните години за справяне с последователните кризи от COVID-19 и войната в Украйна. Преди всичко тя говори за ефектите от войната в Украйна върху енергийния план на ЕС.

"Една от всеки пет единици енергия, консумирана в Европейския съюз, идва от руски изкопаеми горива. Днес е една на 20", заяви тя. "Получаваме повече енергия като цяло от възобновяеми източници в Европейския съюз, отколкото от Русия“, добави тя.

В резултат на това "опитът на Путин да изнудва нашия съюз се провали напълно“, заяви тя, имайки предвид драстичното намаляване на руските газови потоци към ЕС след избухването на войната.

"Напротив, той фактически прокара зеления преход“, подчерта Фон дер Лайен.

Сега е време ЕС да работи "по-тясно с бъдещите членове на нашия съюз като Западните Балкани, Украйна, Молдова и Грузия“, отбеляза още председателят на ЕК. Тя също възнамерява да изгради нови партньорства със средиземноморски страни като Тунис и Мавритания.

С други думи, ЕС трябва да разнообрази доставчиците. МАЕ настоява за това, особено при критичните суровини, заяви изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 23 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: