Отидете към основна версия

1 096 33

G7 призовава за прекратяване на военните действия в Близкия изток

  • израел-
  • ивицата газа-
  • g7-
  • близък изток

Изисква незабавно освобождаване на заложниците и работи за деескалация и прекратяване на огъня

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Външните министри на страните от Групата на седемте (G7) са „за“ прекратяване на огъня в Близкия изток, настоявайки за незабавното освобождаване на заложниците от движението Хамас.

„G7 подкрепя гаранции за сигурността на Израел, изисква незабавно освобождаване на заложниците и работи за деескалация и прекратяване на огъня, за да осигури освобождаването на заложниците и да позволи предоставянето на хуманитарна помощ на цивилни, които не са свързани с Хамас “, каза министърът на външните работи и вицепремиерът на Италия Антонио Таяни след среща на външните министри на страните от Групата на седемте, председателствана от Рим, в кулоарите на Мюнхенската конференция по сигурността.

Ситуацията в Близкия изток рязко се влоши след проникването на бойци от радикалното палестинско движение Хамас от ивицата Газа на израелска територия на 7 октомври 2023 г., придружено от убийството на жители на гранични селища и залавянето на повече от 200 заложници, включително деца, жени и възрастни хора. Радикалите нарекоха тази атака отговор на действията на израелските власти срещу джамията Ал-Акса в Йерусалим. Израел обяви пълна блокада на Газа и започна да отмъщава срещу нея и някои райони на Ливан и Сирия. Сблъсъци има и на Западния бряг.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.

Свързани новини