Last news in Fakti

17 Февруари, 2024 18:37 1 041 33

G7 призовава за прекратяване на военните действия в Близкия изток

  • израел-
  • ивицата газа-
  • g7-
  • близък изток

Изисква незабавно освобождаване на заложниците и работи за деескалация и прекратяване на огъня

G7 призовава за прекратяване на военните действия в Близкия изток - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Външните министри на страните от Групата на седемте (G7) са „за“ прекратяване на огъня в Близкия изток, настоявайки за незабавното освобождаване на заложниците от движението Хамас.

„G7 подкрепя гаранции за сигурността на Израел, изисква незабавно освобождаване на заложниците и работи за деескалация и прекратяване на огъня, за да осигури освобождаването на заложниците и да позволи предоставянето на хуманитарна помощ на цивилни, които не са свързани с Хамас “, каза министърът на външните работи и вицепремиерът на Италия Антонио Таяни след среща на външните министри на страните от Групата на седемте, председателствана от Рим, в кулоарите на Мюнхенската конференция по сигурността.

Ситуацията в Близкия изток рязко се влоши след проникването на бойци от радикалното палестинско движение Хамас от ивицата Газа на израелска територия на 7 октомври 2023 г., придружено от убийството на жители на гранични селища и залавянето на повече от 200 заложници, включително деца, жени и възрастни хора. Радикалите нарекоха тази атака отговор на действията на израелските власти срещу джамията Ал-Акса в Йерусалим. Израел обяви пълна блокада на Газа и започна да отмъщава срещу нея и някои райони на Ливан и Сирия. Сблъсъци има и на Западния бряг.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 А50

    5 9 Отговор
    Глобализмът или по-точно Американският ред на земята води до създаване на огромно богатство, което многократно надвишава сумарното богатство, което би се създало от национални държави. Баснословното богатство на Британската Империя в миналото е създадено най-вече от търговията през океани и континенти. Свободното движение на хора, стоки и капитали е много, много по-могъщо в производителните си и творчески сили от всяко национално затворено стопанство. Затова, Глобализмът няма алтернатива и да знаете - епохата на националните държави приключи. Европа ще се превърне в нещо като Съединените Щати, макар и бавно, но тенденцията е определено в тази посока. И това е в интересите на 80% от хората.
  • 3 Отец Дионисий

    3 11 Отговор
    Господ да накаже пияния агресор и продажните копейки с децата им бавноразвиващи и гладни.

    Коментиран от #9, #15

  • 4 Василий Иванович Чапаев

    6 2 Отговор
    И аз настоявам но няма кой да чуе.
  • 5 Абе

    10 2 Отговор
    Ясно, западналите само искат всичко за израел, а за палестинците нищичко............затова западът ще загине, напрегнаха се на много по-силни държави без да отчитат че кирливото им нато реално е гола вода и два пръста кал в ушите!

    Коментиран от #18

  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❗❗

    4 11 Отговор
    Германия, а и целият Запад може съвсем добре да се справя без НИЩО от рабсия. Западът по никой начин няма да зависи нито от рабсия, нито от когото и да било. Защото има ЗНАНИЕ. Оттам - три-четвърти от постиженията на фундаменталните науки и като следствие - почти всички технологии. Полезни изкопами и петрол има по цялата земя в изобилие. Отделно от това, само едните перки по света тотализират 300 Гв мощ (колкото 300 Козлодуя), а като включим соларните енергийни системи, които в много страни имат ръст от 30 -50 та до 70% годишно, рабсия не може да мечтае за енергиен монопол. Фиброптичните кабели се нуждаят от кварцов пясък за да се направят - има го навсякъде. Хората синтезират метан (природен газ) от водород (електролиза на вода) и СО2 отпадъка от металургия и циментопроизводство с излишъка от енергията на соларните панели (Германия). Западът може без рабсия, но рабсия не може без Запада (или ще си стоят в крепостните колхози и калта)❗❗
  • 7 Последния Софиянец

    5 2 Отговор
    Искам да знаете, че аз съм гей! Моля ви, пощадете ме...

    Коментиран от #10, #12, #17

  • 8 Последния Софиянец

    2 11 Отговор
    Правилно настоява Германия. Европа се прояви като беззъба с меки китки. Добре, че е Америка да стегне редиците. Защото както България е просмукана с отровата на КГБ агентура на всички нива, подобно е положението в цяла Европа. Агентурата на Русия е на всички нива в правителства, Евро-структури и най-лошото в големи банки като NHBS и пр. Именно затова, Австрия ни спира за Шенген, понеже продължават да получават Руски газ, понеже част от горния им етаж е свързан с кликата на Путин, а Русия неистово подскача при всяка интеграция на страни към Европа. И Русия е тази, която подклажда взаимна вражда между Македония и България. И аман от тия пакети санкции. Още от деня на нападението, трябваше да се взривят ВСИЧКИ газопроводи, да се изгонят всички Руски дипломати и да се прекрати всяка търговска дейност. Да оставят един консулат на Русия в Париж и да им закрият посолствата. Ето това трябваше да се направи веднага, а не да протакат и дават време на Путин да реагира.
  • 9 Василий Иванович Чапаев

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "Отец Дионисий":

    Отче покай се.

    Коментиран от #11

  • 10 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    Ще ти пръснем червения ауспух.
  • 11 Гробар

    1 9 Отговор

    До коментар #9 от "Василий Иванович Чапаев":

    Ще ви закопам до крак барабар с децата ви, копейки гладни.
  • 12 патето Яки

    1 3 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    Не се плаши, само главичката.
  • 13 Иго

    14 0 Отговор
    Нагли кравари и израелци ,сащите малоумници отпускат милиарди на украинските фашисти, израелските нацисти и заблуждават света ,кръвопийци заради господство ще предизвикат световна война !!
  • 14 Иго

    1 6 Отговор
    Днеска дали ще има денги или пак ще обикаляме кофите!? Каза ли нещо тьота?
  • 15 Хитър Петър

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Отец Дионисий":

    Да ти се връща попе,двойно
  • 16 да питам

    1 2 Отговор
    Извадиха ли оловният съсирек от Навални ?!
  • 17 Стариа Софеанецъ

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    Бъди рахат .. бай Дончо ше застъпи на фронтовата линия ..
  • 18 Търновец

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "Абе":

    Израел беше създаден от Сталин и Берия с резолюция на ООН и трябваше да има Палестина a EC вече години наред плаща около 500 милиона на Палестина, ако Израел продължава с убийствата то Египет и Персия Южна Африка и Саудитска Арабия могат да създадат много проблеми на Израел
  • 19 То хубаво но .......

    7 1 Отговор
    палестинско движение Хамас от ивицата Газа не е навлизало на "израелска територия" на 7 октомври 2023 г. по простата причина че никой в света не е признал "окупираните територии" за "израелска територия" ......Дали G7 не го знаят ? Никой от G7 не ги е признал .....
  • 20 И като

    6 1 Отговор
    G7 са призовали за прекратяване на военните действия в Близкия изток, Израел какво казва ? А за изтегляне на Израел от окупираните територии G7 призовали ли са или що ? А за две държави призовали ли са ? Нищо не става ясно от тази статия.
  • 21 И как точно

    4 0 Отговор
    „G7" работи за деескалация и прекратяване на огъня ? Да не се преработят само ....
  • 22 УСА боклук

    6 0 Отговор
    А УСА сипва милиарди за Израел. ДЕМАГОЗИ!
  • 23 да де

    7 0 Отговор
    мислех за санкции срещу израел , а то призовават палестинците сами да легнат под ножа , невероятна наглост от "лидерите "
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Фелдмаршал Паулус

    6 2 Отговор
    Обръщам внимание за падението на Египет и мълчанието на останалите богати арабски държави. Не ви ли е срам бе? 1.4 милиона палестинци, ваши братя и сестри по вяра, чакат евакуация вие държите затворен контролнопропускателния пункт "Рафах" затворен. Как е възможно това? Европа как прие милиони ислямски мигранти в своите държави? А, Вие приемате само такива хора като Роналдо и Меси. Богаташи, но не и обикновени хора. Засрамете се, не само да приказвате по световните станции, ами покажете съпричастност към бежанците от Близкият Изток и тези от Палестина. Край с ГАЗА. Там кьорав палестинец повече няма да има. Окончателно този анклав остава на Израел. Нещата стоят така: или Израел или палестинците. Съвместно съжителство не е възможно. Време е всички да го разберат това. От Байдън, Путин и всички останали държавни ръководители.
  • 26 Маршал Жуков

    4 6 Отговор
    Докато в Газа и останалите селища има и едно място, където терористите от Хамас да могат да се скрият, бойните действия на израелската армия трябва да продължат. Докато и последният джихадист от Хамас не бъде изпратен при 72-те девственици в техният рай, офанзивата на армията не трябва да спира. Докато има и един единствен будала, който да си мисли, че с фанатични мюсюлмани може да се живее в мир, офанзивата на израелската армия трябва да продължи до пълна победа.Египет да не се прави ни лук яла, ни лук мирисала, ами да отвори границите си и приеме палестинците да мигрират на нейна територия. Една вяра са.
  • 27 Пука му на Хитлеряху

    3 0 Отговор
    За какво били призовали G7
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Българка

    3 2 Отговор
    Пускайте помпите с водата в тунелите на ГАЗА и приключвайте с ХАМАС
  • 30 Павел пенев

    3 4 Отговор
    Грабителите от G-7 най напред да приемат създаването на Палестинска държава съгласно Резолюцията на ООН от 1948 год. която потъпкваха 76 години и едва тогава да искат прекратяване на военните действия и признаване на Израел за терористична държава агресор.

    Коментиран от #33

  • 31 Калпазанин

    0 0 Отговор
    Светът се ръководи така, от Давос и Мюнхен сбироеището на върколаците 7 вампирите. Да, ама не без тсв не му се вижда края и затова са виновни само и само точно тази така наречена сбирщина г-7
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Бесен мравояд

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "Павел пенев":

    Я не говори глупости? Терористите са ХАМАС, нападнали на 7-ми октомври 2023г. подло държавата Израел. Убивали невинни хора, изнасилвали жени и накрая отвлекли 240 хора в тунелите на ГАЗА. Това не са хора, а хладнокръвни терористи, които трябва да бъдат унищожени.