Отидете към основна версия

1 118 8

Британският външен министър ще посети Фолкландските острови

  • дейвид камерън-
  • фолклендски острови

Дейвид Камерън ще почете паметта на британските войници, загинали по време на Фолклендската война

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският външен министър Дейвид Камерън ще посети Фолкландските (Малвинските) острови през следващите дни, преди да започне обиколката си из Америка. Това се казва в съобщение, разпространено от външното министерство на Обединеното кралство, цитирано от ТАСС.

„Фолклендските острови са ценна част от британското семейство и ние сме ясни, че докато искат да останат част от това семейство, въпросът за техния суверенитет няма да бъде предмет на дебат“, каза министърът преди пътуването.

Там той ще се срещне с представители на местните власти и ще почете паметта на британските войници, загинали по време на Фолклендската война.

Програмата на Камерън включва и посещения в Бразилия, където ще участва в срещата на ръководителите на дипломатическите ведомства на страните от Г-20 в Рио де Жанейро на 21-22 февруари, в Парагвай и САЩ.

Фолкландските (Малвинските) острови, разположени в югозападната част на Атлантическия океан, са обект на териториален спор между Аржентина и Великобритания от 200 години. През април 1982 г. между страните избухва въоръжен конфликт. Южноамериканската република беше победена в него, губейки 649 военни за два месеца и половина военни действия. Загубите на британската страна възлизат на 255 души.

През март 2013 г. огромното мнозинство от жителите на архипелага гласуваха на референдум територията да остане във владение на кралството. Аржентина не признава резултатите от плебисцита. Въпросът за връщането на островите под неин контрол беше повдигнат от президента Хавиер Милей в края на миналата година. По време на предизборната кампания той заяви, че това не може да стане с военни средства. Милей предложи да преговаря с Лондон за прехвърлянето им в Буенос Айрес по същата схема, по която Великобритания и Китай уредиха статута на Хонконг.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: