Last news in Fakti

18 Февруари, 2024 05:37 1 067 8

Британският външен министър ще посети Фолкландските острови

  • дейвид камерън-
  • фолклендски острови

Дейвид Камерън ще почете паметта на британските войници, загинали по време на Фолклендската война

Британският външен министър ще посети Фолкландските острови - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският външен министър Дейвид Камерън ще посети Фолкландските (Малвинските) острови през следващите дни, преди да започне обиколката си из Америка. Това се казва в съобщение, разпространено от външното министерство на Обединеното кралство, цитирано от ТАСС.

„Фолклендските острови са ценна част от британското семейство и ние сме ясни, че докато искат да останат част от това семейство, въпросът за техния суверенитет няма да бъде предмет на дебат“, каза министърът преди пътуването.

Там той ще се срещне с представители на местните власти и ще почете паметта на британските войници, загинали по време на Фолклендската война.

Програмата на Камерън включва и посещения в Бразилия, където ще участва в срещата на ръководителите на дипломатическите ведомства на страните от Г-20 в Рио де Жанейро на 21-22 февруари, в Парагвай и САЩ.

Фолкландските (Малвинските) острови, разположени в югозападната част на Атлантическия океан, са обект на териториален спор между Аржентина и Великобритания от 200 години. През април 1982 г. между страните избухва въоръжен конфликт. Южноамериканската република беше победена в него, губейки 649 военни за два месеца и половина военни действия. Загубите на британската страна възлизат на 255 души.

През март 2013 г. огромното мнозинство от жителите на архипелага гласуваха на референдум територията да остане във владение на кралството. Аржентина не признава резултатите от плебисцита. Въпросът за връщането на островите под неин контрол беше повдигнат от президента Хавиер Милей в края на миналата година. По време на предизборната кампания той заяви, че това не може да стане с военни средства. Милей предложи да преговаря с Лондон за прехвърлянето им в Буенос Айрес по същата схема, по която Великобритания и Китай уредиха статута на Хонконг.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    3 0 Отговор
    Трябва да получи разрешение от Аржентина и Япония.
  • 2 Иван

    1 1 Отговор
    Ще отваря завод за снаряди за юдеите.
  • 3 За тези острови

    9 2 Отговор
    Имаше война на Аржентина с британците. На хил. км от британия тези все още си ги присвояват. Ама Русия "нямала право на нейните владения"? А тези за няколко скали в океана на другия срай на света война направиха. Ей това е най-противното на западналите. Те смятат, че на тях всичко им е позволено в този свят. Но другите "нямали право да правят същото "??? ДБили сър!
  • 4 ами

    4 1 Отговор
    къде изчезна риши сунак
  • 5 оШфорка

    2 0 Отговор
    Да организират референдум за пингвините, живеещи там, или да отворят банка.
  • 6 От ЮАР

    0 2 Отговор
    Фолклендските острови НИКОГА не са били в Аржентина. Били са безлюдни острови, открити и заселени от Британците. Това, че са близо до Аржентина, по никой начин не ги прави Аржентински. Най-важното е, че населението на Фолклендите е изцяло за оставането им в Британия. Населението на Гибралтар пък не е британско, а в мнозинството си е Испанско. Но на референдум през 90-те години, над 95% гласуваха за оставане в Британия. Там също правата на Британия са неоспорими, понеже са купили Гибралтар от Испания за вечени времена преди 300 години. Не случайно има такава великолепна песен - Британия, Владей Моретата!

    Коментиран от #8

  • 7 Баба Яга

    2 0 Отговор
    Пожелавам на антибългарина по маршута му да изчезне от радарите.
  • 8 Хехе

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "От ЮАР":

    Върни се в България бе патриот от южна негрия. Защо се криеш на ширините на Фолклендите?! Какви си ги вършил, нов южен негрО?
Новини по държави: