Отидете към основна версия

7 830 148

Франция с военен експеримент в Украйна

  • украйна-
  • франция-
  • дронове-камикадзе-
  • експеримент

Изпраща експериментални дронове камикадзета

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Франция се готви да изпрати нови дронове камикадзе в Украйна, които все още се тестват, съобщи френският министър на въоръжените сили Себастиен Лекорню в интервю за Le Journal du Dimanche.

Ръководителят на военното ведомство отбеляза, че проектът за създаване на ново поколение дронове камикадзе е стартиран след встъпването му в длъжност и сега е „в експериментален етап“. "Украйна ще бъде една от първите, които ще получат тези дронове през следващите седмици", каза министърът. "Това също ще бъде отлична възможност да тестваме новото поколение оръжия в бойни условия", каза министърът.

Лекорню посочи, че френският военно-промишлен комплекс се е възползвал от конфликта в Украйна чрез увеличаване на поръчките и работните места. Освен това френските оръжейници имаха възможност да тестват нови технологии в реална среда. По-конкретно, става дума за актуализирана система за насочване на гаубици „Цезар“ с изкуствен интелект, която позволява „да се ускори целеуказването“. „Вече две години получаваме обратна връзка за опита от използването на собствено оръжие“, каза ръководителят на Министерството на отбраната.

Според министъра, Франция възнамерява да достави на Украйна 78 самоходни гаубици „Цезар“ до края на 2024 г. Той също така обяви планове за увеличаване на производството на боеприпаси. Освен това Лекорню посочи, че докато Франция преди е доставяла на Украйна оръжия, които иначе биха били загубени поради изтичане на срока на годност, като системата за противовъздушна отбрана Crotale, сега Париж очаква да премине към директни поръчки от Киев за своите отбранителни предприятия.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 99 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: