Отидете към основна версия

3 031 14

Мелони: Трудно ще използваме замразените руски средства за Украйна, само лихвите е добра идея

  • джорджа мелони-
  • италия-
  • украйна-
  • русия

ЕС, Канада, САЩ и Япония са замразили активи на Русия в размер на около $300 млрд.

Италианският премиер Джорджа Мелони призна обективните правни трудности в случая с използването на замразените средства на Русия в полза на Украйна и отбеляза разликата в подходите към този въпрос със Съединените щати.

„Използването на средствата на Руската федерация за гарантиране на възстановяването на Украйна е справедливо от философска гледна точка, но от правна и икономическа гледна точка представлява определени трудности. Струва ми се, че предложението на ЕС да използва лихвите от тези замразени средства беше доста добро решение и това решение може да бъде повдигнато за обсъждане от Г-7“, каза тя на пресконференция в Торонто, където е на посещение, предаде ТАСС.

Според нея могат да се използват и руски средства „под гаранции по кредити“. „Но има обективни трудности от правно и икономическо естество“, добави Мелони.

Тя също така посочи, че подходите на САЩ към използването на руски средства са малко по-различни, тъй като е необходимо да се вземе предвид „къде се намират физически“. В същото време италианският премиер смята, че не може да има намеса във вътрешните работи, към което тя включва въпроса за блокирането от републиканците на средствата за Украйна.

ЕС, Канада, САЩ и Япония са замразили активи на Русия в размер на около $300 млрд. От тях около $5-6 млрд. са в САЩ.

На 1 февруари участниците в срещата на върха на ЕС одобриха предложението на ЕК, което включва използването на приходите от замразени активи на Русия за частично финансиране на програмата за бюджетна помощ за Украйна в размер на €50 милиарда за периода до 2027 г. .

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 10 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: