Отидете към основна версия

1 363 15

Антъни Блинкън: САЩ ще отпусне 300 млн. долара на Хаити, за да се справят с кризата

  • антъни блинкън-
  • сащ-
  • хаити-
  • криза-
  • справяне-
  • отпускане-
  • 300 милиона долара

Блинкън каза това вчера на срещата на карибските правителствени ръководители в Кингстън, Ямайка

Снимка: БГНЕС

САЩ обещават още 100 милиона долара за мултинационалната мисия, за която се планира да се справи с кризата в Хаити, и ще дадат общо 300 милиона долара, заяви вчера американският държавен секретар Антъни Блинкън, цитиран от ДПА и БТА.

Блинкън каза това вчера на срещата на карибските правителствени ръководители в Кингстън, Ямайка.

Освен това държавният секретар каза, че САЩ ще отделят 33 милиона долара за оказването на хуманитарна помощ на Хаити.

На срещата в Кингстън, в която взе участие и канадският премиер Джъстин Трюдо, бе обсъдено предложението за създаване на преходен президентски съвет, който да се справи с политическата криза в карибската страна. Карибската общност съобщи, че хаитянският премиер Ариел Анри се е съгласил да подаде оставка.

Планира се да бъде сформиран президентски съвет със седем членове, който да управлява Хаити в преходен период, който ще приключи с произвеждането на избори. Президентският съвет ще назначи временен премиер, заяви председателят на Карибската общност и президент на Гвиана Мохамед Ирфан Али снощи, след края на срещата.

По искане на хаитянското правителство Съветът за сигурност на ООН разреши през октомври разполагането в Хаити на мултинационална полицейска мисия, която да се справи с вилнеещите в страната престъпни банди, припомня ДПА.

Говорител на ООН заяви вчера, че досега за мисията са събрани само 10,8 милиона долара. Американският Конгрес все още не е одобрил по-голямата част от обещаното от САЩ финансиране за мисията.

Насилието в Хаити излезе извън всякакъв контрол в края на миналия месец и понастоящем в карибската страна действа извънредно положение.

Най-скорошната ескалация на насилието съвпадна по време с пътуване в чужбина на премиера Анри, който посети първо Гвиана, а след това и Кения.

На 5 март той пристигна със самолет в Пуерто Рико, след като Доминиканската република, която граничи с Хаити, не му позволи да кацне на нейна територия.

Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.

Свързани новини