Отидете към основна версия

2 770 104

В последната секунда! Русия отложи дългоочаквано изстрелване на космически кораб

  • союз-
  • казахстан-
  • байконур-
  • международна космическа станция-
  • роскосмос

Предвиждаше се корабът "Союз" да бъде изстрелян в 13:21 часа местно време и да се скачи с МКС няколко часа по-късно

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Изстрелването на руския космически кораб "Союз", който трябваше да превози руски и беларуски космонавт и американски астронавт до Международната космическа станция (МКС), беше отменено в последния момент, съобщава "Ройтерс".

"Изстрелване!", обяви контролът на мисията, когато ракетата беше показана на мястото ѝ за изстрелване на космодрума Байконур в Казахстан. Основните ѝ опори бяха показани да се разкачват за излитане.

След това обаче беше обявена "автоматична отмяна на изстрелването".

Водещите на излъчването на живо за руската космическа агенция "Роскосмос" заявиха: "За съжаление, приятели, прозвуча команда за отмяна на изстрелването".

"Днешното изстрелване на "Союз" беше отменено на 20-ата секунда. Космическият кораб и екипажът остават в безопасност", съобщи и американската космическа агенция НАСА. Следващата възможност за изстрелване е в събота.

Не беше посочена причина за прекратеното изстрелване.

Предвиждаше се корабът да бъде изстрелян в 13:21 часа местно време и да се скачи с МКС няколко часа по-късно.

Екипажът - астронавтът на НАСА Трейси Дайсън, руският космонавт Олег Новицки и Марина Василевская от Беларус, беше показан в ракетата точно преди отмяната.

По данни на НАСА Новицки и Василевская трябваше да останат само 12 дни на МКС и да върнат на Земята Лорал О'Хара на 2 април.

Дайсън трябваше да прекара шест месеца на борда на МКС, правейки експерименти върху технология, която ще помогне на хората да се подготвят за бъдещи космически мисии, поясни НАСА.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 17 гласа.

Свързани новини