Отидете към основна версия

1 135 1

Украинската опозиция и Джон Кери се договориха за изход от кризата в страната

  • мюнхен-
  • украйна-
  • киев-
  • джон кери-
  • арсений яценюк-
  • договореност

Планът включва конституционна реформа и последващо предоставяне на икономическа помощ на новия кабинет

Опозиционните лидери Арсений Яценюк, Петро Порошенко и Виталий Кличко постигнаха договореност с Джон Кери в Мюнхен. Снимка: АП/БТА

Държавният секретар на САЩ Джон Кери и лидерите на украинската опозиция постигнаха договореност в хода на Мюнхенската конференция по сигурността за конкретни стъпки за преодоляване на кризисната ситуация в страната, съобщи „Интерфакс“. Планът включва конституционна реформа и последващо предоставяне на пакет икономическа помощ. Може да бъде създадена и комисия с представители на ООН за освобождаване на арестуваните заради участие в безредиците активисти на Евромайдана. В същото време управляващата в Украйна Партия на регионите обяви създаването на фронт за справяне с окупаторите на държавни учреждения.

По думите на лидера на опозиционната партия "Баткивщина" Арсений Яценюк, в хода на срещата страните са обсъдили конкретен план, който се състои в спиране на насилието, освобождаване на задържаните, и разследване на фактите около похищенията и разправите с граждани. Конституционната реформа предполага незабавно връщане към принципите на парламентарно-президентската република.

„Обсъдихме и много сериозен икономически пакет с нашите западни партньори, който може да бъде предложен само на ново украинско правителство, в случай че украинската опозиция след провеждането на реформата получи цялата власт“, коментира Яценюк, според когото такава помощ ще бъде предоставена от МВФ, ЕС и други международни институции. Засега от лагера на президента Янукович не са реагирали на новината за договореностите.

Днес в Киев опозицията обсъди исканията си към управляващите. На площад "Независимост" отново излязоха да протестират между 15 000 (според управляващите) и 50 000 (според опозицията) души. Сред исканията им е прецизиране на влезлия в сила от днес закон за амнистията, който според тях не е достатъчен, и настояват за безусловно освобождаване на "заложниците". 

Следващата седмица в украинската столица се очаква да пристигне представителна делегация на ЕС и САЩ, включваща върховния представител на ЕС Катрин Аштън, еврокомисаря Щефан Фюле, зам.-държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд и редица външни министри на европейски държави.

Президентът на САЩ Барак Обама коментира ситуацията в Украйна и възможностите за постигане на компромис по време на интернет-конференция. Според него, в управлението на страната трябва да бъдат включени всички политически сили, вкл. Опозицията. Първата крачка трябва да бъде реструктуриране на кабинета. Обама отбеляза, че САЩ провеждат активен диалог както с опозицията, така и с правителството, предаде Newsru.ua.

"Убедени сме, че мерките, ограничаващи протестите и свободата на словото в крайна сметка са контрапродуктивни и ние сме против тях“, заяви президентът на САЩ. Да се създаде в страната по-легитимно и консенсусно правителство няма да е лесно, но ние се стараем да помагаме в преговорите по пътя към тази цел, увери той.

В дългосрочна перспектива част от случващото се е проява на това, че украинците очевидно гледат на Европа и Запада като на партньори в прехода към по-либерална икономика, основана на свободния пазар. Те имат и силни исторически връзки и търговски отношения с Русия, които не трябва да бъдат жертвани, смята американският лидер.

„Надявам се, че властите в Украйна ще признаят това и ще решат нещата по мирен начин. Трудно е вече за държавите да действат по старите правила, които не отчитат реалните надежди на обикновените хора“, каза още Барак Обама.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: