Отидете към основна версия

1 524 25

Фицо в стабилно, но тежко състояние

  • роберт фицо-
  • словакия-
  • състояние-
  • прострелян

Втората операция е подобрила състоянието му

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Състоянието на словашкия премиер Роберт Фицо, който е в болница в Банска Бистрица (Централна Словакия) след опит за убийство в сряда, е стабилно, но все още тежко. Позовавайки се на вицепремиера и министър на отбраната на републиката Роберт Калиняк, това съобщи Словашкото радио.

Вицепремиерът, заедно с министъра на здравеопазването на Словакия, изнасяха ежедневно съобщение до медиите за здравословното състояние на Фицо. Втората операция от сряда насам, която беше извършена на премиера в петък, премина успешно и подобри състоянието му. "Може да се очаква положителна прогноза в близко бъдеще. Засега обаче транспортирането му до Братислава е невъзможно. Премиерът е в съзнание“, каза Калиняк.

Вицепремиерът също изрази мнение, че Фицо няма да се подлага на допълнителни хирургични операции. „Вчерашната успешна операция допринесе за това, че развитието на ситуацията със здравето на г-н премиера ще бъде положително“, каза той.

Калиняк подчерта, че правителството на Словакия работи както обикновено и ще има две срещи през следващата седмица.

Междувременно болницата Рузвелт, където се намира Фицо, на страницата си във Фейсбук (забранена в Русия, собственост на корпорацията Мета, която е призната за екстремистка организация в Руската федерация) съобщи: „Въз основа на В заключение на лекарската консултация, проведена тази сутрин, може да се каже, че ситуацията (с лечението на премиера) е стабилна, но остава сериозна. Състоянието на пациента по време на лечението се развива според очакванията на [лекуващите лекари]. Той е в съзнание. Нямаше неочаквани усложнения."

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: