Отидете към основна версия

1 543 16

Израел извика обратно своите посланици от Норвегия и Ирландия за спешни дискусии

  • израел-
  • посланици-
  • норвегия-
  • ирландия-
  • дискусии-
  • израел кац

Те са извикани заради намеренията държавата Палестина да бъде призната за независима

Снимка: БГНЕС

В значителна дипломатическа стъпка Израел извика обратно своите посланици от Норвегия и Ирландия за спешни дискусии. Това действие идва, след като и двете европейски нации декларираха намеренията си да признаят официално държавата Палестина, предава БТА.

Израелският външен министър Израел Кац направи това съобщение, подчертавайки твърдата позиция на страната срещу това, което тя възприема като предизвикателство за нейния суверенитет и сигурност.

Кац изрази неодобрението си чрез изявление в социалната медийна платформа „X“, заявявайки: „Изпращам ясно и недвусмислено послание до Ирландия и Норвегия: Израел няма да мълчи пред лицето на това подкопаване на неговия суверенитет и заплаха за нейния сигурност." Тази смела стъпка подчертава напрежението между Израел и страните, подкрепящи признаването на Палестина.

Съобщенията от Норвегия и Ирландия дойдоха близо едно до друго, като норвежкият премиер Йонас Гар Стьоре и ирландският министър-председател Саймън Харис се ангажираха да признаят Палестина на 28 май.

Испанският премиер Педро Санчес също декларира намерението на Испания да признае държавата на Палестина, отбелязвайки обединена акция, планирана за 28 май.

Това колективно решение на Испания, Ирландия и Норвегия представлява важен момент в международните отношения, подчертавайки продължаващите сложности и чувствителност около израелско-палестинския конфликт.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 11 гласа.

Свързани новини