Отидете към основна версия

1 496 16

Президентът на Колумбия разпореди отварянето на посолство в палестинския град Рамала

  • палестина-
  • колумбия-
  • посолство-
  • рамала-
  • луис гилберто мурильо-
  • густаво петро

Мурило подчерта, че все по-голям брой държави се движат към признаване на Палестина като държава в ООН

Снимка: Shutterstock

Президентът на Колумбия Густаво Петро взе решение да открие посолство в Рамала, градът, известен като административното сърце на Палестинската власт, съобщи външният министър на Колумбия Луис Гилберто Мурильо и привлече вниманието на международната общност, предава News.bg.

Мурило подчерта, че все по-голям брой държави се движат към признаване на Палестина като държава в ООН. Колумбия е сред тези нации, показвайки своята подкрепа за усилията на Палестина да получи пълноправно членство в ООН. Ходът на Мурило идва в момент на силна подкрепа на Общото събрание на ООН за Палестина, което предполага, че Съветът за сигурност гледа положително на кандидатурата на Палестина за пълноправно членство

По-рано през месеца Петро зае твърда позиция срещу Израел, като отзова посланика на Колумбия от Тел Авив. Действие, което отговаря на операциите на Израел в Газа, което доведе до затварянето на Колумбийското посолство на 3 май.

Критиките на Петро към израелския премиер Бенямин Нетаняху бяха остри, тъй като той се опита да приведе Колумбия в съответствие със съдебния иск на Южна Африка срещу Израел в Международния Наказателен съд, който го обвинява в геноцид. В отговор израелският външен министър Израел Кац обвини Петро в антисемитизъм и таене на омраза, произтичащи от решението на Колумбия да скъса дипломатическите отношения с Израел.

Последното развитие бележи отварянето на нова глава във външната политика на Колумбия, демонстрирайки ангажимент за подкрепа на палестинската държавност и коригиране на нейната дипломатическа позиция в Близкия изток. Решението за откриване на посолство в Рамала е ясна индикация за желанието на Колумбия да играе по-активна роля в международните дела, особено в подкрепа на каузи, в които вярва.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 16 гласа.

Свързани новини