23 Май, 2024 11:36 1 489 16

Президентът на Колумбия разпореди отварянето на посолство в палестинския град Рамала

  • палестина-
  • колумбия-
  • посолство-
  • рамала-
  • луис гилберто мурильо-
  • густаво петро

Мурило подчерта, че все по-голям брой държави се движат към признаване на Палестина като държава в ООН

Президентът на Колумбия разпореди отварянето на посолство в палестинския град Рамала - 1
Снимка: Shutterstock

Президентът на Колумбия Густаво Петро взе решение да открие посолство в Рамала, градът, известен като административното сърце на Палестинската власт, съобщи външният министър на Колумбия Луис Гилберто Мурильо и привлече вниманието на международната общност, предава News.bg.

Мурило подчерта, че все по-голям брой държави се движат към признаване на Палестина като държава в ООН. Колумбия е сред тези нации, показвайки своята подкрепа за усилията на Палестина да получи пълноправно членство в ООН. Ходът на Мурило идва в момент на силна подкрепа на Общото събрание на ООН за Палестина, което предполага, че Съветът за сигурност гледа положително на кандидатурата на Палестина за пълноправно членство

По-рано през месеца Петро зае твърда позиция срещу Израел, като отзова посланика на Колумбия от Тел Авив. Действие, което отговаря на операциите на Израел в Газа, което доведе до затварянето на Колумбийското посолство на 3 май.

Критиките на Петро към израелския премиер Бенямин Нетаняху бяха остри, тъй като той се опита да приведе Колумбия в съответствие със съдебния иск на Южна Африка срещу Израел в Международния Наказателен съд, който го обвинява в геноцид. В отговор израелският външен министър Израел Кац обвини Петро в антисемитизъм и таене на омраза, произтичащи от решението на Колумбия да скъса дипломатическите отношения с Израел.

Последното развитие бележи отварянето на нова глава във външната политика на Колумбия, демонстрирайки ангажимент за подкрепа на палестинската държавност и коригиране на нейната дипломатическа позиция в Близкия изток. Решението за откриване на посолство в Рамала е ясна индикация за желанието на Колумбия да играе по-активна роля в международните дела, особено в подкрепа на каузи, в които вярва.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Справедливост

    18 3 Отговор
    Браво! Нечовешкият терор над палестинците трябва да бъде остро порицан и завинаги прекратен. Само справедливо отношение към палестинците ще прекрати техните терористичните актове

    Коментиран от #4

  • 2 Само

    2 12 Отговор
    да не вземе да падне някоя бомба върху това посолство... че после ще вият на умряло колумбийците
  • 3 Иван

    1 0 Отговор
    А Порош Петро е на страната на нацистите.
  • 4 Справедливо

    3 8 Отговор

    До коментар #1 от "Справедливост":

    отношение е да ги заритат към Египет и да си вземат под контрол тези територии които в момента са развъдници на терористи. Както и вече се случва въпреки пищенето на разни соросоиди

    Коментиран от #6, #8

  • 5 Иван

    15 0 Отговор
    Антъни Блинкен, Дженет Йелен, Ненси Пелоси и Килъри Клинтън трябва да бъдат живи изгорени.

    Коментиран от #7

  • 6 Чорбара

    5 2 Отговор

    До коментар #4 от "Справедливо":

    Одобрявам.
  • 7 Чорбара

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Иван":

    И това одобрявам.
  • 8 Иван

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Справедливо":

    Ал Багдади живее в Тел Авив.......заедно с Лари Силвърщайн и Джефри Епщайн.
  • 9 Коиловци брадърс

    4 2 Отговор
    Ние пак ще сме последни, наведени зад дебелия краварски гъззз

    Коментиран от #12

  • 10 разбрах дето държавата Палестина

    2 2 Отговор
    ще бъде създадена на територията на тези държави, които са я признали! Тя и България я е признала преди 60 години и сега ще дадем земя за палестинска държава!
  • 11 ЕС ще отдели 1 000 00 кв. км.

    1 3 Отговор
    за територия на новата палестинска държава, дрена от държавите които са я признали!
  • 12 прав си не бива да изоставаме

    3 2 Отговор

    До коментар #9 от "Коиловци брадърс":

    от прогреса. да приютим в България целият Палестински народ, около 14 милиона нещастни хора, които са свикнали да ядът по три пъти на ден, без да работят. Просто 60 години ги храни целият свят!

    Коментиран от #13

  • 13 Прав си на 100%

    1 2 Отговор

    До коментар #12 от "прав си не бива да изоставаме":

    Българите са хуманни хора и са съгласни на 100 %. На нас тая територия ни е голяма и без това от 9 милиона 3 милона заминаха кой в Турция, кой в Европа, кой в САЩ, затова да поканим тия близо 15 милиона угнетени Палестинци, да си направят у нас държава!
  • 14 да живее Палестина

    1 2 Отговор
    а най-доброто място за живене на хората, също и на палестинците е ЕВРОПА! НЕКА ДОЙДАТ ТУК! НИЕ ЩЕ ГИ ХРАНИМ, ТО И БЕЗ ТОВА ПАК НИЕ, ЕВРОПА ГИ ХРАНИХМЕ, А ИМАМЕ МНОГО ЖЕНИ НЕОСЛУЖЕНИ, А ГЕРОИТЕ ОТ ХАМАС ЗА СПЕЦИАЛИСТИ В ТОВА! ЗАЩО САМО ДА ОБСЛУЖВАТ ЕВРЕЙКИ И ДА УБИВАТ ЕРЕИ, ЩОТО БЪЛГАРКИТЕ ДА НЕ СА ПО-ГРОЗНИ Я, А ПЪК БЪЛГАРИТЕ ДА НЕ СА ПО-УМНИ ОТ ЕВРЕИТЕ Я?
  • 15 мястото на Палестина е в Европа

    1 2 Отговор
    територията на сегашен Израел, която е малко по-голяма от Бургаска област не стига, дори само за десетината милиона евреи, камо ли за 14 мииона палестинци, т.е. няма как да има там не една, а цели две държави. А тук в Европа е пълно с празни земи, села и градове! За това е редно нааистина тези държави, признали Палестина да отстъпят маалко земя за да имат палестинците държава.
  • 16 Никой

    0 3 Отговор
    Густаво Петро е вече ходещ мъртвец