Отидете към основна версия

2 622 25

Китай: САЩ трябва незабавно да спрат подкрепата си за силите за "независимост на Тайван"

  • тайван-
  • китай-
  • сащ-
  • подкрепа

Китай изразява притесненията си относно това, което вижда като американски провокации в близките води и изпраща ясно послание

Снимка: БГНЕС

Външното министерство на Китай призова САЩ да спрат подкрепата си за движенията за „независимост на Тайван“. Те направиха това изявление на фона на продължаващите диалози между двете световни сили, насочени към изглаждане на морските разногласия и управление на потенциалните рискове, предава News.bg.

На 24 май китайският външен министър Ван И сподели, че двете държави са имали продуктивен обмен относно текущото състояние на морските въпроси. Те се съгласиха да поддържат връзките за комуникация отворени, за да предотвратят всякакви недоразумения или грешни изчисления, които биха могли да ескалират напрежението.

Китай изразява притесненията си относно това, което вижда като американски провокации в близките води и изпраща ясно послание - Вашингтон трябва да избягва намесата в споровете между Китай и съседните му страни, особено що се отнася до морското господство.

Китай засили военния натиск върху Тайван през април и май, като изтребители организираха симулативни атаки срещу чужди кораби, докато кораби и самолети нахлуха близо до острова. В началото на май Тайванското министерство на отбраната засече 15 китайски военни самолета в околностите на острова, включително изтребители Су-30, припомня News.bg.

Дискусиите между Китай и САЩ относно морските въпроси и статута на Тайван са повече от дипломатически обмен, те са балансьор на глобалната сцена, където всеки ход може да наклони везните на мира и стабилността.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 27 гласа.

Свързани новини