Отидете към основна версия

1 637 19

Унгария беше глобена от ЕС с 200 милиона евро относно нейните политики за убежище

  • унгария-
  • глоба-
  • европейски съюз-
  • убежище

Очакванията бяха Унгария да направи политиките си за убежище по-достъпни и справедливи

Снимка: БГНЕС

Върховният съд на Европейския съюз наложи солидна глоба на Унгария, възлизаща на 200 милиона евро. Това решение идва като отговор на неуспеха на Унгария да се придържа към директивите на ЕС относно нейните политики за убежище. Съдът на Европейския съюз направи това съобщение, подчертавайки неспазването от страна на Унгария като сериозно нарушение на правото на ЕС, предава БТА.

Още през декември 2020 г. съдът вече изясни позицията си относно процедурите, които Унгария трябва да следва за предоставяне на статут на международна закрила и управление на връщането на лица от трети страни.

Очакванията бяха Унгария да направи политиките си за убежище по-достъпни и справедливи, като гарантира, че кандидатите, търсещи международна закрила, могат да останат в страната, докато се обработват жалбите им.

Освен това насоките призовават за по-структуриран подход към експулсирането на лица, пребиваващи в Унгария без надлежно разрешение.

Неотдавнашното изявление на съда подчертава тежестта на бездействието на Унгария, описвайки го като „безпрецедентно и изключително сериозно нарушение на правото на Европейския съюз“. Ясно е, че ЕС очаква Унгария да предприеме решителни стъпки след решението от 2020 г., особено за подобряване на достъпа до процедурата за международна закрила и защита на правата на търсещите убежище по време на процеса на обжалване.

Тази глоба служи като ярко напомняне за значението, което ЕС придава на държавите-членки, които се придържат към общи политики и решения, особено тези, които засягат живота на хората, търсещи убежище и закрила. Неуспехът на Унгария да приложи тези необходими мерки не само доведе до значителна финансова санкция, но също така подчерта предизвикателствата в рамките на ЕС при осигуряването на еднакви политики в областта на убежището в неговите държави-членки.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 29 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: