Отидете към основна версия

838 0

Берлускони пристигна пръв на консултациите за нов италиански кабинет

  • италия-
  • кабинет-
  • матео ренци-
  • силвио берлускони-
  • консултации

Вътрешният министър Алфано можел да оправи икономиката на Италия

Снимка: АП/БТА

Преговорите между основните политически сили в Италия за формиране на ново правителство на страната под ръководството на Матео Ренци навлизат в ключова фаза, съобщи в. „Кориере дела сера“. В 10.30 местно време вече започна срещата на натоварения с мандата председател на Демократическата партия и лидера на „Форца Италия“ Силвио Берлускони, като бившият премиер и медиен магнат дойде по-рано за разговорите от самия Ренци.

За 13.45 е предвидена среща между новия премиер Матео Ренци и водачът на опозиционното движение „Пет звезди“ Бепе Грило. Графикът на разговорите е планиран така, че да се избегне всяко дори случайно „засичане“ между Берлускони и Грило.

Консултациите са първи по рода си в страната по много причини. На първо място – за пръв път те се провеждат между лидери на партии, които са извън Парламента.

По-рано лидерът на „Пет звезди“ Бепе Грило нарече консултациите фарс и даде да се разбере, че няма да присъства. В блога си обаче Грило опроверга това, заявявайки, че неговото движение ще участва в разговорите за съставяне на ново правителство.

Матео Ренци ще посредничи и за отношения с Новите дясноцентристи на вътрешния министър Анджелино Алфано – бивше протеже на Берлускони. Алфано се отдели от покровителя си в края на миналата година, когато лидерът на „Народ на свободата“ върна старото име на формацията си - „Форца Италия“.

„Ренци от самото начало на своя мандат търси политическа личност за министър на икономиката. Мисля, че единственият политик в държавата, който може да бъде предложен на този висок пост, е Анджелино Алфано: той е умерен, висококвалифициран и преди всичко загрижен за социалното положение в страната“, коментира неговият съпартиец Марио Бачини. Алфано би могъл да представлява достойно Италия в Европа, както и да се противопостави на досегашния политически популизъм и деградация в страната, смята той.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: