Last news in Fakti

23 Февруари, 2014 14:52 1 536 0

Жена е начело на военното министерство в Рим

  • италия-
  • матео ренци-
  • ренци
Жена е начело на военното министерство в Рим - 1
Снимка: АП/БТА

За първи път в най-новата история на Италия военен министър ще е жена, обобщават медиите на Апенините. Това е преподавателката по италиански език Роберта Пиноти от Демократическата партия.

Премиерът Матео Ренци спаси обещанието си да състави оперативно правителство. То ще се състои от 16 министри, а 8 от тях ще са жени. С тяхното включване новият премиер ще търси ключова подкрепа от обществото за провеждането на трудни реформи в третата икономика в ЕС, отбелязва АП.

Положилият през уикенда клетва кабинет е най-младият в историята на Апенините. Ако медийният магнат Силвио Берлускони залагаше на доказали се в политиката кадри за министри, но смело експериментираше с издигането млади красавици в правителствата си, то Ренци се обръща към активните хора от средната възраст и младежите, отбелязва Ройтерс.

Министрите от Демократическата партия са осем, други трима са от Нова дясноцентристка партия и по един от Граждански избор и християндемократите. В кабинета влизат и трима експерти. Сред тях се отличава опитният Пиер Карло Падоан, който се нагърбва да върне блясъка на италианската икономика.

Като главен икономист от ОИСР Падоан не пресставаше да призовава ЕЦБ да започне агресивна стимулираща парична и лихвена политика вместо налаганите програми за тежки фискални икономии и свиване на коланите.

Ключов министър е й лидерът на Нова дясноцентристка партия Анджелино Алфано. Той запази поста си на вътрешен министър от кабинета на Енрико Лета. Това беше очаквано от местните анализатори на фона, че премиерът Матео Ренци в понеделник и вторник трябва да получи подкрепа от двете камари на парламента в Рим. По тази причина той запази 9-ма министри от кабинета на предшественика си Енрико Лета.

Междувременно стана известно, че подкрепата за Демократическата партия е паднало до 29,9% от 32,2% през последната седмица. От своя страна десните като „Форца, Италия“ на Силвио Берлускони и „Нова дясноцентристка партия на новия стар вътрешен министър на Анджелио Алфано е нараснала до 34,8% от 33,6%.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: