Last news in Fakti

18 Февруари, 2014 10:51 1 245 0

Новият премиер на Италия обеща реформа всеки месец

  • италия-
  • правителство-
  • консултации-
  • матео ренци-
  • силвио берлускони

Лидерът на Демократическата партия Матео Ренци получи мандат и днес започна консултации за сформиране на кабинет

Новият премиер на Италия обеща реформа всеки месец - 1
Поддръжници поздравяват Матео Ренци. Снимка: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От тази сутрин лидерът на италианската Демократическа партия Матео Ренци започва консултации в Камарата на парламента, за да сформира ново правителство на страната, за което вчера получи мандат от президента Джорджо Наполитано, съобщи агенция АНСА. „Ще вложа в това начинание цялата енергия и кураж, с които разполагам“, заяви той. На досегашния кмет на Флоренция, вече настоящ премиер, му предстои заедно със съюзниците си да се опита да развърже все още заплетените възли около състава и програмата на кабинета.

Още вчера след разговорите с държавния глава Наполитано 39-годишния Ренци обяви амбициозните си планове: по една реформа месечно, оставяйки данъчната за май. Засега, в първия ден от мандата си, младият лидер се радва на подкрепа, а медиите го описват като  „развълнуван, но не и уплашен“.

Двамата с президента са обсъдили програма с перспектива до 2018 г. с приоритет върху институционалните и икономическите реформи. Наполитано е предложил на Ренци да се възползва от толкова време, колкото му е необходимо, за да комплектува по най-добрия възможен начин своя отбор. В края на срещата новият премиер обяви, че ще му отнеме няколко дни, за да разплете възела, който независимо от неговия оптимизъм и силна мотивация си остава сложен. Лидерът на демократите обаче изрази надежда да приключи с тази задача до петък.

Засега още са отворени преговорите с Анджелино Алфано, лидера на Ncd (Новите дясноцентристи), бивш съратник на Берлускони, който в края на миналата година се отдели от неговата тогавашна партия Народ на свободата. Днес е възможна кратка среща между Ренци и Алфано, в която двамата да пробват да изчистят подводните камъни и взаимните съмнения. Алфано иска гаранции за своето присъствие и това на съпартийците си Маурицио Лупи и Беатриче Лоренцин в правителствения тим. От своя страна Силвио Берлускони иска да продължи да бъде довереник на новия премиер и негов „консилиере“ в сферата на реформите. Именно бившият премиер Берлускони ще бъде начело на делегацията на „Форца Италия“ при срещата с лидера на демократите Ренци.

Както заяви и пред председателите на двете камари на Парламента – Лаура Болдрини и Пиетро Грасо, Ренци иска в най-скоро време, още до края на февруари, да приключи с работата по изборното законодателство в името на оптималния баланс между двете камари, като горната трябва да стане представителство на ръководството на регионите и най-големите градове в страната. В сферата на изборното законодателство се предвижда още политическите сили, които постигнат 37% и повече на избори, да бъдат „бонусирани“ с 15%, което ще позволи да се избегне проблемът с крайната нестабилност на широките коалиции, добави италианската държавна телевизия РАИ Уно.

Любопитно е, че според анализаторите, ако изборите се проведат днес по новите правила, границата от 37% би преодоляла именно дясноцентристката коалиция на „непотопяемият ветеран на италианската политика“ Силвио Берлускони „Форца Италия“. А лявоцентристите, към които се числят и демократите на Ренци биха останали встрани от разпределението на министерските портфейли. Може би именно затова в последните месеци старата лисица Берлускони не се скъпи на комплименти към младия лидер Матео Ренци, коментира Kommersant.

През март приоритет на Ренци ще бъдат мерките в трудовата сфера, а през април ще се опита да намали бюрокрацията в публичната администрация. През май ще се наблегне на мерките и реформите, които ЕС изисква от Италия. Сбогувайки се с Флоренция, досегашният кмет Ренци обеща на сегашната си позиция да действа така, че да отговори на желанията и мечтите на хората.

Идеята е важните реформи да минат за 4 месеца с цел оживяване на третата по мощ икономика в Европа. Агенция Moody`s  обяви днес, че Италия е излязла от най-дългата рецесия в своята история; прогнозата за кредитния рейтинг на страната беше подобрена от негативна на стабилна. Разбира се, проблемите остават, един от които е високото ниво на безработица. Ренци планира да намали данъчното бреме на фирмите, активно предоставящи работни места за млади италианци под 30 години, безработицата сред които надвишава 40%.  

39-годишният Матео Ренци ще бъде най-младият премиер в италианската история, надминавайки в това отношение Бенито Мусолини, и третият поред италиански министър-председател, назначен директно от президента на страната, а не получавайки поста в резултат на избори, което не се нрави на опозицията, особено на лидера на движение „Пет звезди“ Бепе Грило.

Това обаче не вълнува особено италианците, които симпатизират на младия и харизматичен лидер на лявоцентристката Демократическа партия. Те харесват неговия неформален стил, активността му в социалните мрежи и сравняват яркия политически талант и чар на Ренци с тези на Берлускони.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА