Last news in Fakti

14 Февруари, 2014 17:29 924 0

Не повече от 12 министри в новия италиански кабинет

  • италия-
  • правителство-
  • оставка-
  • енрико лета-
  • матео ренци

Започват консултациите за съставяне на правителство, което вероятно ще бъде оглавено от Матео Ренци

Не повече от 12 министри в новия италиански кабинет - 1
Енрико Лета се оттегля и напуска двореца Куиринале. Снимка: АНСА

Президентът на Италия Джорджо Наполитано ще проведе в най-кратки срокове консултации в опит да се намери ефикасно решение за политическата криза след оставката на премиера Енрико Лета и в деликатното икономическо състояние, в което страната се намира, изискващо спешни реформи.

Консултациите ще започнат този следобед в 17.00 часа местно време и ще приключат през утрешния ден, съобщи Агенция АНСА. Днес държавният глава ще се срещне първо с президента на Сената Пиетро Грасо, а в 17.45 часа – с президента на Камарата Лаура Болдрини.

„Днес бях в двореца Куиринале, за да връча оставката си на държавния глава. Благодаря на всички онези, които са ми помагали. Работете така, сякаш всеки ден е последен!“, написа досегашният министър председател Лета в своя акаунт в Туитър.

Лидерът на Демократическата партия Матео Ренци по всяка вероятност съвсем скоро ще бъде натоварен от президента Наполитано да сформира ново правителство.

Междувременно Ренци, който е кмет на Флоренция, се сбогува с града. „Това е един от най-хубавите моменти в последните 5 години“, коментира той по време на церемонията в Палацо Векио, явно обмисляйки вече състава на кабинета. Според италианските медии, новият правителствен екип няма да включва повече от 12 души. В същото време, парламентът спира работа.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: