Отидете към основна версия

3 734 55

22 юни 1941 г.: Кремъл бомбардира мощно Добрич

  • ссср-
  • бомбардира-
  • добрич-
  • 22 юни 1941

България и СССР не се намират в състояние на война – това ще стане чак на 05 септември 1944 година

Малко известен факт е, че след като Хитлер напада Сталин, то ръководството на СССР заповядва на славната си авиация да бомбардира българския град Добрич. България и СССР не се намират в състояние на война – това ще стане чак на 05 септември 1944 година. Т.е. бомбардировките са съвсем ненужна и необоснована агресия срещу мирна и добронамерена към Съветския съюз държава. За втори път в рамките на по-малко от 30 години през миналия ХХ век България бива нападната в гръб от държавата, която счита за своя освободителка.

Това припомня daniivanov.blogspot.com.

През 1941 година Втората световна война е в разгара си. Цяла Европа ехти от картечен и артилерийски огън. В България обаче е спокойно. Въпреки че, заради плана „Марита“ сме принудени да застанем на страната на Хитлер, цар Борис III успява да предотврати кръвопролитията. Дипломатичният му подход успява да върне без кръв в пределите на България заграбената от Румъния Южна Добруджа. А бомбардировките на съюзниците са в бъдещето – „символичната война“ ще стане факт чак в края на годината.

Без да се намираме във война със Съветския съюз и без каквато и да било причина или повод, град Добрич е бомбардиран от съветската авиация. За щастие жертви няма, но населението, което чувства руския народ за най-близък е озадачено. За втори път в рамките на по-малко от 30 години България бива нападната в гръб от държавата, която счита за своя освободителка.
България и СССР не се намират в състояние на война – това ще стане чак на 05 септември 1944. Т.е. бомбардировките са съвсем ненужна и необоснована агресия срещу мирна и добронамерена към Съветския съюз държава.

За съжаление това не е единствената проява на агресия към мирна България. Бомбардирани са още Русе, Стара Загора, Казанлък, Горна Оряховица. Нападенията срещу България не са само по въздух, в началото на декември 1942 обстрелват селищата в Северното Черноморие. А съветска подводница атакува и потапя кораба „Струма“, при което загиват над 700 пътника.

България има и други жертви по време на войната. Англо-американски бомбардировачи сеят смърт и разрушения, като само самоотвержеността на българските пилоти предотвратяват по-големи страдания.

Жертвите на съюзническата авиация и героизмът на българските пилоти не са забравени, но безпристрастността изисква да признаем, че са станали във „военно“ време. А съветските атаки – те са без предупреждение, без причина, подло и в „гръб“, обобщава daniivanov.blogspot.com.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 68 гласа.

Свързани новини