Отидете към основна версия

2 034 41

Белгия декриминализира секс индустрията и даде на заетите в нея същите права, както на всички работещи

  • сексиндустрия-
  • белгия

Но новите правила не важат за проститутки без документи, а именно те често стават жертви на трафиканти на хора, оплакват се правозащитници

Здравни осигуровки, ваканции, обезщетения за безработица... Благодарение на новия закон, белгийското трудово законодателство вече обхваща секс работниците, които са получили същите права като обикновените работници, съобщи Euronews.

„Аз съм в Белгия, където процесът на декриминализация на секс услугите е в ход от 2022 г. Напоследък местните секс работници могат да се радват на социални права и дори да сключват трудови договори с работодатели. Новата система е уникална по своята същност.

Така например заведения като салони за масажи, който предлагат сексуални услуги дълги години бяха забранени със закон, макар че съществуваха и привличаха клиенти. Докато през май 2024 г. Белгия прие закон, който позволява на секс работниците да сключват трудови договори със своите работодатели. Той им даде същите права, които имат обикновените работници и отвори достъп до социално осигуряване", казва Дмитрий Корчак, журналист.

Работодателят трябва да получи официално разрешение от властите. Трябва да уважава правото на избор на всеки и да отказва клиенти.

Крис Рикманс, съсобственик на салон за еротичен масаж казва пред Euronews:

„Нямаме никакви проблеми с това, така че всичко тук е законно. Всичко функционира, както е описано в предстоящия закон.“

Но този закон не получи единодушна подкрепа.

Той е критикуван основно за това, че новите правила не важат за проститутки без документи. Но именно те често стават жертви на трафиканти на хора, оплакват се правозащитници.

Според Мирея Креспо, директор на асоциацията ISALA ASBL:

„Притеснителното е, че всичко това е в полза на сводниците и трафикантите, които вече действат в Белгия и се радват на безнаказаност там.“

Днес, според различни оценки, в страната има от 3000 до 20 000 жени и секс работници. За много експерти най-реалистичното решение на проблема е регулирането на индустрията.

Така мисли и Карин ван дер Елст, собственик на Villa Tinto:

„Съществува. Без възможност да работи открито, ще работи под земята. Сега е открито, регулирано, контролирано. Има много проверки. Така че смятам, че това е един от най-добрите начини за работа.

Все още има много въпроси и оплаквания относно новия закон. Експертите смятат, че ще бъде възможно да се оценят последствията и ефективността на иновациите едва след няколко години.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 17 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: