Отидете към основна версия

839 12

Френската крайна десница настоява за забрана на двойни граждани в "чувствителни професии"

  • франция-
  • забрана-
  • крайна десница-
  • двойно гражданство-
  • професии

Подробностите относно кои работни места ще бъдат засегнати остават в тайна в очакване на по-нататъшен указ

Председателят на френската крайнодясна партия Национален сбор Жордан Бардела в Париж, Франция, 20 юни 2024 г./ Снимка: БГНЕС

Kрайнодясна партия „Национално сбор“ представи предложение, насочено към ограничаване на работните позиции, които хората с двойно гражданство могат да заемат, описвайки ги като „изключително чувствителни длъжности“, очерта депутат от партията Себастиен Шену, който се стреми да защити националните интереси чрез предотвратяване на потенциални външни влияния в ключови сектори, предава БТА.

По време на телевизионно участие в Те Еф 1 Шену подчерта, че предложените ограничения ще засегнат особено тези с двойно гражданство, включително руско, на ключови роли в сектора на отбраната.

Подробностите относно кои работни места ще бъдат засегнати остават в тайна в очакване на по-нататъшен указ. Планът, според Шену, ще наложи нов закон и указ за ефективна защита на чувствителните зони от чужда намеса.

"Това, което преценяваме, е националността: или си французин, или не си. Когато си французин, имаш същите права като всеки друг французин, включително когато си бил французин по пътя на натурализацията в миналото", добави той, като посочи, че ако крайнодясната партия спечели предсрочните парламентарни избори в началото на юли, "вероятно ще бъде по-малко лесно да бъдеш французин", цитирано от БТА.

Той увери, че натурализираните френски граждани ще се ползват със същите права като родените граждани, освен в контекста на тези чувствителни позиции. Тази позиция потвърждава ангажимента на партията за равни права на двойните граждани в други аспекти, като се дистанцира от предишни, по-рестриктивни предложения, направени през 2022 г.

"Когато сте по-малко или повече французин, вие сте французин и очевидно имате същите права като всеки друг французин", каза той, предаде БТА.

Франция вече има действащи разпоредби, които ограничават определени работни места в публичния сектор до нейните граждани, с изключения за професии като лекари и университетски преподаватели. Новото предложение може допълнително да затегне тези ограничения.

Френският вътрешен министър Жералд Дарманен изрази загриженост относно потенциални граждански вълнения и насилие, свързани с изборите. С прогнозите за ескалация на напрежението, властите се подготвят за „силно експлозивна“ ситуация, тъй като вотът се провежда по-малко от месец преди Олимпийските игри в Париж.

Коментарите на Дарманен отразяват по-широко опасение за общественото недоволство от парижкия елит и тяхното възприемано откъсване от общото население.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: