Отидете към основна версия

1 674 21

Залужни става посланик на Украйна в Лондон

  • валерий залужни-
  • украйна-
  • лондон-
  • посланик

Бившият главнокомандващ на въоръжените сили на Киев встъпва в длъжност на !0 юли

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Валерий Залужни ще започне работа като посланик във Великобритания на 10 юли. Това съобщиха източници от дипломатическите среди за изданието Public News.

Не се предоставят други подробности. По-рано украинските медии съобщиха, че Залужни е отишъл в Лондон на 3 юли. Украинският посланик не е бил там от 21 юли 2023 г., когато Вадим Пристайко напусна Лондон.

На 8 февруари украинският президент Владимир Зеленски освободи Залужни от поста главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна, като посочи стагнацията на фронта и необходимостта от „рестартиране на генералите“. Тогава украинските медии писаха, че Залужни е основният конкурент на президента за президентските избори, в случай, че бъдат обявени.

В началото на март стана известно, че президентът е одобрил назначаването на бившия главнокомандващ за посланик във Великобритания. След това Залужни изчезна от информационното поле. Украинските медии предполагат, че генералът усилено се подготвя за новата работа и учи английски.

На 9 май Зеленски подписа указ за назначаването на Залужни за посланик. Както призна Михаил Подоляк, съветник на ръководителя на кабинета на президента на Украйна, Залужни е изпратен на дипломатическата служба, за да няма спекулации за бъдещата му дейност след уволнението.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 17 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: