Отидете към основна версия

1 793 51

Трима цивилни украинци загинаха край Херсон, ПВО на Русия свали 14 дрона

  • украйна-
  • русия-
  • война

Зеленски обяви нова стратегия за отблъскване на Русия в Черно море

Снимка: president.gov.ua

Руски обстрел е причинил смъртта на трима мирни жители в Херсонска област, в Южна Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА, като се позова на местните власти.

Прокурори съобщиха, че две тела са намерени под развалините на обстрелвана сутринта къща в село в близост до град Берислав, северно от Херсон, пояснява агенцията.

Началникът на Херсонската областна военна администрация Олександър Прокудин на свой ред информира, че артилерийски снаряд, изстрелян снощи, е убил човек в село южно от град Херсон. Ройтерс прави уговорката, че информацията не може да бъде проверена по независим път.

Пожар се е разразил късно снощи след инцидент в газопровод край село Виноградное, на анексирания от Москва през 2014 г. Кримски полуостров, като се е разпрострял до близката гора, предаде Ройтерс, позовавайки се на руски представители.

Вследствие на инцидента е прекъснато газоснабдяването на курортния град Алуща и на още над десет населени места, добавиха руските власти, цитирани от агенцията.

"Няма опасност за населените територии", уточни тази сутрин руското министерство на извънредните ситуации в приложението "Телеграм". Там назначените от Русия власти в Кримския полуостров поясниха снощи, че без газ освен Алуща са останали още 14 селища.

"След като изгори напълно газта в тръбите на газопровода, ще започне работата по ремонта му", заяви в "Телеграм" назначената от Русия администрация в Кримския полуостров.

Цитирайки официални представители, руски агенции отбелязват, че няма пострадали. Пожарът е обхванал площ от близо 1500 квадратни километра според информация на ТАСС. За момента не е обявена причината за пожара, посочва Ройтерс.

Руската противовъздушна отбрана е свалила четиринадесет украински дрона вчера в Курска и Белгородска област, предаде Ройтерс, като цитира местни представители и военни.

Руското Министерство на отбраната каза, че седем дрона са били прехванати над Белгородска област, която е подлагана почти всекидневно на нападения от страна на украинските сили.

Губернаторът на Курска област Алексей Смирнов съобщи също за седем унищожени дрона. Той посочи, че украинските сили са обстрелвали около десет села в течение на вчерашния ден, добави агенцията.

Украйна има план за неутрализация на руското влияние в западната акватория на Черно море с нова национална военноморска стратегия, обяви президентът на страната Володимир Зеленски в снощното си традиционно видеообръщение към нацията, цитиран от ДПА.

"Ние сме наясно, че войната промени съотношението на силите в нашия Черноморски регион и че руският флот никога повече няма да господства в тези води", каза Зеленски. Украйна ще преследва по море своите национални интереси и тези на своите партньори, както и ще брани транспортните маршрути, посочи украинският държавен глава.

Русия установи контрол върху голяма част от украинския военноморски флот, когато анексира Кримския полуостров през 2014 г., припомня ДПА. Киев загуби още бойни кораби с началото на руската пълномащабна инвазия през февруари 2022 г., когато руските сили завзеха пристанищния град Бердянск в Запорожка област.

Макар и в момента украинската армия да не разполага с големи военни кораби, Киев успява постепенно да изтласка руския Черноморски флот от западната акватория на Черно море, посочва агенцията, като допълва, че това донякъде е възродило морската търговия през град Одеса.

Междувременно външната министърка на Япония Йоко Камикава обяви съвместен проект с Камбоджа за обмяна на знания и технологии за отстраняване на противопехотни мини с Украйна, както и с други страни по света, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Тя направи изявлението при посещение в Камбоджанския център за противоминни действия, който е създаден през 90-те години на миналия век, в края на продължилаата десетилетия гражданска война в държавата от Югоизточна Азия. Камбоджа се опитва да се справи с останалите между четири и шест милиона останали противопехотни мини и други неексплодирали боеприпаси, разпръснати из страната.

"Камбоджа, която напредна стабилно в разминирането на своята територия, сега е лидер в противоминната дейност в световен мащаб“, отбеляза японската външна министърка, като добави, че нейната страна системно сътрудничи на камбоджанските власти в това отношение.

Камбоджанските сапьори са сред най-опитните в света, отбелязва АП. Няколко хиляди от тях бяха изпратени през последното десетилетие под егидата на ООН да работят в Африка и Близкия изток. През 2022 г., годината на началото на руската пълномащабна инвазия в Украйна, Камбоджа започна да обучава силите на Киев. Украйна също страда от гъсто заложени противопехотни мини и други неексплодирали боеприпаси.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 12 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: