Отидете към основна версия

3 458 86

Френски политолог: Никой не вярва в победата на Киев на бойното поле

  • паскал бонифас-
  • украйна-
  • война

Путин още не е победил, но набира скорост, заяви Паскал Бонифас

Никой не вярва в победата на украинската армия на бойното поле и връщането от Киев на загубените от началото на украинския конфликт територии. Това заяви в четвъртък френският политолог Паскал Бонифас.

„За Путин ситуацията става някак по-ясна. Той все още не е победил, но набира скорост, и, както отдавна казвам, никой не вярва във военна победа на Украйна. Никой не вярва, че Украйна ще върне териториите, които е загубила от 2022 г. насам“, каза той в предаването L'Invite на TV5 Monde.

Бонифас също вярва, че Русия ще успее да засили позициите си на международната арена, ако Доналд Тръмп спечели изборите в САЩ тази година и десните дойдат на власт във Франция, а лидерът на партията Национално обединение Джордан Бардела стане министър-председател на страната. Според него дясното правителство във Франция ще преразгледа значително отношенията с Украйна и ще спре военната и финансова подкрепа за Киев.

По-рано Владимир Зеленски каза, че Киев не иска конфликтът да се протака и възнамерява да формулира своя план за прекратяването му до края на годината . По-късно обаче той заяви, че отхвърля предложението за прекратяване на огъня за започване на преговори с Русия, направено от унгарския премиер Виктор Орбан, който посети Киев на 2 юли.

На 14 юни руският президент Владимир Путин на среща с ръководството на Министерството на външните работи назова условията за разрешаване на ситуацията в Украйна. Сред тях са изтеглянето на украинските въоръжени сили от Донбас и Новоросия, отказ на Киев да се присъедини към НАТО. Освен това Русия смята за необходимо да бъдат отменени всички западни санкции срещу нея и да установи безядрен статут на Украйна. Путин посочи, че ако Украйна и Западът откажат тези условия, те могат да се променят в бъдеще. Киев отхвърли руския мирен план. Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков подчерта, че Русия остава отворена за всеки диалог за Украйна, включително с участието на посредници, но при постигане на целите си.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 67 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: