Отидете към основна версия

2 208 71

Северна Корея остро осъжда декларацията от срещата на върха на НАТО

  • северна корея-
  • нато-
  • позиция
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Северна Корея заяви, че "осъжда по най-категоричен начин" и че "отхвърля" декларацията от срещата на върха на НАТО, съдържаща критики във връзка с предполагаемите доставки на оръжия от Пхенян за Русия, предаде Франс прес, като се позова на севернокорейската новинарска агенция КЦТА.

В декларацията от срещата на НАТО, която се състоя във Вашингтон от вторник до четвъртък, лидерите на страните от Алианса разкритикуваха КНДР, като я обвиниха, че "подхранва агресивната война на Русия срещу Украйна" с "предоставянето на пряка военна помощ" на Москва, уточнява БТА.

Севернокорейското външно министерство заяви, че "осъжда по възможно най-категоричен начин и отхвърля "декларацията на (НАТО)".

Декларацията на НАТО "е агресивна програма, която подстрекава към нова студена война и глобална военна конфронтация", каза още говорител на външнополитическото ведомство, цитиран от КЦТА.

Пхенян многократно е отричал да доставя оръжия на Москва. През юни обаче севернокорейският лидер Ким Чен-ун и руският президент Владимир Путин подписаха споразумение, предвиждащо взаимна военна помощ в случай на нападение.

В рамките на срещата на върха на НАТО Южна Корея и САЩ се споразумяха да създадат мащабна система за възпиране на Корейския полуостров, в отговор на ядрените заплахи на Северна Корея, отбелязва АФП.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 25 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: