Отидете към основна версия

3 538 85

Украйна получи спешна помощ от Полша

  • украйна-
  • полша-
  • ток-
  • помощ

Причината е острия недостиг на ток в Украйна

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Поради значителен недостиг на електроенергия в енергийната система Украйна привлече спешна помощ от Полша през последните 24 часа, съобщи украинското министерство на енергетиката.

"В енергийната система има недостиг на мощности. През последните 24 часа, за да го покрие частично, Украйна допълнително привлече спешна помощ от полската енергийна система. Днес беше извикана и Спешна помощ“, се казва в съобщение в канала на ведомството в Telegram.

По-рано на 13 юли компанията "Укренерго" обявени за затягане на графиците за спиране, ограниченията в цялата страна се въвеждат от 14:00 часа. Според компанията затягането на ограниченията върху потреблението на електроенергия е свързано с необичайната топлина в Украйна.

Според украинските власти напоследък страната е загубила 50% (повече от 9 GW) от своя производствен капацитет, около 80% от топлинното и една трета от водното производство са унищожени. В резултат на това вече повече от месец в цялата страна са в сила графици за прекъсване на тока. Освен това Украйна активно прибягва до внос на електроенергия. Според изданието "Украинская правда" през юни Украйна е внесла повече електроенергия, отколкото през цялата 2023 година. Спрямо май вносът е нараснал приблизително двойно, а от юни 2023 г. - почти 20 пъти. Страната закупува най-голямо количество енергия (42%) от Унгария, следвана от Словакия и Румъния (по 17%), Полша (16%).

Преди това председателят на борда на компанията "Укренерго" Владимир Кудрицки се оплака, че Украйна е започнала да получава по-малко електроенергия от страните от ЕС поради увеличеното потребление на фона на горещото време в Европа. На свой ред ръководителят на Украинския съюз на потребителите на комунални услуги Олег Попенко заяви на 4 юли, че Европейският съюз отказва да преговаря с Украйна за увеличаване на доставките на електроенергия поради собствените си проблеми.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 27 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: