Отидете към основна версия

910 33

Египет и Сърбия се обявиха за бързо постигане на мир в украинската криза

  • сърбия-
  • египет-
  • александър вучич-
  • абдел фатах ас сиси

Вучич високо оцени усилията на египетското ръководство за решаване на регионалните проблеми

"Египет и Сърбия застъпват необходимостта от постигане на мир при възможно най-скорошно разрешаване на кризата в Украйна", каза египетският президент Абдел Фатах ас-Сиси на съвместна пресконференция със сръбския президент Александър Вучич, който пристигна на посещение в Кайро.

„На международно ниво нашите дискусии по време на преговорите засегнаха различни въпроси, преди всичко украинската криза“, отбеляза ал-Сиси. „Подчертахме необходимостта от постигане на мир възможно най-бързо“, каза египетският президент.

Ал-Сиси също обсъди със сръбския президент „ситуацията в Судан и Либия в допълнение към настоящата криза в ивицата Газа“. Египетският лидер отбеляза „важността на ролята на Сърбия за установяване на стабилност и укрепване на сътрудничеството в региона на Западните Балкани“. Египетският президент посочи, че двустранното споразумение за свободна търговия, подписано по време на сегашното посещение на Вучич в Кайро, „ще допринесе за значително увеличаване на темпа на растеж на икономическите и търговски отношения между държавите“.

От своя страна Вучич отбеляза, че по време на разговора с ал-Сиси „са били засегнати много регионални въпроси, включително украинската криза“, както и „развитието на начини за сътрудничество в политическата и военната сфера полета между Египет и Сърбия“. Според сръбския президент позицията на Египет и Сърбия е изненадваща по свой начин, тъй като в момента „много държави не призовават за мир“.

Вучич високо оцени усилията на египетското ръководство за решаване на регионалните проблеми, „от които Египет е заобиколен, включително конфликта в палестинската ивица Газа“.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.

Свързани новини