Отидете към основна версия

1 603 14

Хусите: Докато Израел съществува, няма да има мир, това е екзистенциална битка

  • йемен-
  • хуси-
  • израел

В конфликта ни вече няма червени линии, заявиха бунтовниците

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Йемен навлиза в нов етап от конфликта с Израел, където няма "червени линии", дошло е време арабите и мюсюлманите да се обединят в тази война, Али ал Кахум, член на Политбюро на шиитското движение Ансар Аллах (Хуси), управляващи в северен Йемен, предаде РИА Новости.

"Йемен и неговият лидер навлизат в нов етап на конфликт, създават се нови съюзи, които нямат червени линии... Докато Израел съществува, няма да има мир, това е екзистенциална битка. Дойде време да се обединим Араби и мюсюлмани, използвайте своите способности и застанете заедно в тази битка, за да запазите идентичността на исляма и арабизма пред предизвикателствата, опасностите и проектите на великия Сатана, представляван от Америка и Израел“, каза Ал Кахум.

Според него операциите за подкрепа на бойците в ивицата Газа с формирането на „ерусалимска ос с единен оперативен център направили възможно осъществяването на пълна блокада на пристанищата на окупирана Палестина, каквато не е виждана в историята на съвременния свят”.

Миналия четвъртък израелският външен министър Израел Кац каза пред Bloomberg, че Израел е готов да атакува отново контролираните от хусите райони в Йемен, ако е необходимо, но предпочита международната морска коалиция, водена от Съединените щати, да играе водеща роля по този въпрос.
От началото на настоящата ескалация в Близкия изток движението Ансар Аллах многократно изстрелва дронове и ракети от различни типове, които обикновено са сваляни от израелската противовъздушна отбрана близо до град Ейлат на Червено море.

На 19 юли обаче един от дроновете се разби в жилищна сграда в центъра на Тел Авив, убивайки един човек и ранявайки осем. Вечерта на 20 юли израелските отбранителни сили съобщиха, че военновъздушните сили са атакували военни съоръжения на хусите близо до пристанището Ходейда в Западен Йемен. Информационната агенция SABA, позовавайки се на Министерството на здравеопазването на правителството на хусите, съобщи, че най-малко 80 души са били ранени в резултат на израелските въздушни удари по Ходейда.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 36 гласа.

Свързани новини