Отидете към основна версия

1 025 0

ООН осъди смъртоносната атака срещу селище на Голанските възвишения ВИДЕО

  • оон-
  • израел-
  • хизбула

При нея загинаха 12 деца и младежи

ООН осъди смъртоносното нападение срещу селище на анексираните от Израел Голански възвишения, приписвано на "Хизбула", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Цивилните, децата на първо място, не трябва да продължават да носят бремето на ужасяващото насилие, което върлува в региона", заяви чрез гласа на говорителя си генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

В атаката, извършена вчера, загинаха 12 деца и младежи.

„Обединеното кралство осъжда ракетния удар в Голанските възвишения, който по трагичен начин отне живота на най-малко 12 души“, написа британският външен министър Дейвид Лами в социалната мрежа „Екс“.

„Дълбоко сме загрижени за риска от по-нататъшна ескалация и дестабилизация. Ясно заявихме, че „Хизбула“ трябва да прекрати атаките си“, допълни той.

Израел обвини ливанската групировка, която отрича да е отговорна.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че „всички индикации сочат, че наистина ракетата е била изстреляна от Хизбула“.

Ударът вчера, при който според израелските военни са загинали 12 деца и младежи, породи опасения, че конфликтът в Близкия изток може да ескалира.

Израелските военни заявиха, че са нанесли удари по цели на територията на Ливан през нощта.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви, че „Хизбула“ „ще плати висока цена за тази атака, каквато не е плащала досега“.

От 8 октомври, ден след като бойци на „Хамас“ атакуваха Южен Израел, Израел и „Хизбула“ си разменят огън, но през последните седмици трансграничните удари се разраснаха.

В момента Израел и „Хамас“ разглеждат предложение за прекратяване на огъня, което да сложи край на близо 10-месечната война и да освободи около 110 заложници, които все още са държани в Газа.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини