Отидете към основна версия

1 205 12

Подкрепата на Камала Харис за Израел е "желязна"

  • камала харис-
  • сащ-
  • израел-
  • киър стармър-
  • великобритания

Британският премиер призова израелския президент за "незабавни стъпки" към прекратяване на огъня в Газа

Съветникът по националната сигурност на американския вицепрезидент Камала Харис Фил Гордън заяви, че тя е била информирана за ситуацията в Близкия изток и следи внимателно събитията, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Израел продължава да е изправен пред сериозни заплахи за сигурността си и подкрепата на вицепрезидентът за сигурността на Израел е желязна", се казва в изявлението на Гордън.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че е натъжен от загубата на човешки живот и добави, че постигането на споразумение за прекратяване на огъня във войната в Газа може да помогне за успокояване на ситуацията на границата на Израел с Ливан.

В същото време канцеларията на израелския премиер Бенямин Нетаняху съобщи, че заседанието на кабинета по сигурността е приключило и членовете му са упълномощили министър-председателя и министъра на отбраната да определят "вида" и "точния момент" на израелския отговор на извършената от "Хизбула" смъртоносно нападение на Голанските възвишения, при което загинаха 12 младежи.

Междувременно британският премиер Киър Стармър заяви пред израелския президент Ицхак Херцог, че са необходими "незабавни стъпки" за прекратяване на огъня в конфликта между Израел и "Хамас" в Газа, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Премиерът заяви, че трябва да има незабавни стъпки към прекратяване на огъня, за да могат да бъдат освободени заложниците и да се осигури повече хуманитарна помощ за тези, които отчаяно се нуждаят от нея", се казва в изявление на офиса на Стармър.

"Премиерът отново изрази постоянната си подкрепа за правото на Израел на самозащита в съответствие с международното право", се казва в изявлението.

Стармър се срещна с Херцог в Париж, където и двамата присъстваха на Олимпийските игри.

Британският премиер подчерта, че Израел и "Хамас" не са равнопоставени от морална гледна точка и изрази съболезнованията си за смъртта на петимата заложници, отвлечени по време на ръководената от "Хамас" атака срещу Израел на 7 октомври, чиито тела наскоро бяха открити.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 14 гласа.

Свързани новини