Отидете към основна версия

1 422 41

Разнопосочни реакции в Южна Америка след спорната победа на Мадуро

  • реакции-
  • южна америка-
  • спорна победа-
  • мадуро

Аржентинският президент Хавиер Милей каза, че "Аржентина няма да признае поредната измама и се надява, че този път въоръжените сили ще защитят демокрацията и народната воля".

Снимка: БГНЕС

Лидерите на страни от Южна Америка реагираха различно на съобщението на избирателната служба на Венецуела, че президентът Николас Мадуро е спечелил трети мандат, въпреки че многобройните екзитполове сочеха победа на опозицията, предаде Ройтерс, цитирано от БТА.

"Режимът на Мадуро трябва да разбере, че на резултатите е трудно да се повярва. Международната общност и особено венецуелският народ, включително милионите венецуелци в изгнание, изискват пълна прозрачност ... От Чили няма да признаем нито един резултат, който не може да бъде проверен", заяви президентът на Чили Габриел Борич.

"Категорично осъждам поредицата от нередности с цел измама, извършени от венецуелското правителство. Перу няма да приеме нарушаването на волята на венецуелския народ", каза министърът на външните работи на Перу Хавиер Гонсалес-Олаечеа.

"Николас Мадуро, братко мой, твоята победа, която е победа на боливарския и на чависткия народ, чисто и недвусмислено разгроми проимпериалистическата опозиция. Те също така победиха регионалната, интервенционистка и монроистка десница. Народът се произнесе и Революцията победи", заяви обаче кубинският президент Мигел Диас-Канел.

Президентът на Хондурас Сиомара Кастро също изпрати "специални поздравления и демократични, социалистически и революционни поздрави за президента Николас Мадуро и смелия народ на Венецуела за техния неоспорим триумф, който потвърждава суверенитета им и историческото наследство на пълководеца Уго Чавес".

"Следим отблизо този демократичен празник и приветстваме факта, че волята на венецуелския народ на изборите беше зачетена. Искаме да потвърдим желанието си да продължим да укрепваме връзките си на приятелство, сътрудничество и солидарност с Боливарска република Венецуела", заяви боливийският президент Луис Арсе.

Аржентинският президент Хавиер Милей каза, че "Аржентина няма да признае поредната измама и се надява, че този път въоръжените сили ще защитят демокрацията и народната воля".

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.

Свързани новини