Отидете към основна версия

2 688 8

Путин и Шолц посрещнаха руски и германски затворници в Москва и Кьолн след мащабната размяна ВИДЕО

  • владимир путин-
  • олаф шолц-
  • затворници-
  • размяна

Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен приветстваха освободените и разкритикуваха руския президент

Руски граждани, участвали в сложна размяна на затворници със западни държави, пристигнаха късно в Москва и бяха посрещнати на летището от президента Владимир Путин, предадоха ДПА и Ройтерс, цитирани от БТА, като се позовават на статии в руски медии.

Путин е заявил, че и осемте завърнали се ще получат руски държавни награди. Той им е казал също, че родината им "не ги е забравила нито за минута".

Според агенциите завърналите се са се срещнали и с ръководителя на разузнавателната служба ФСС Александър Бортников, ръководителят на руската Служба за външно разузнаване Сергей Наришкин и министъра на отбраната Андрей Белоусов.

Сред осемте завърнали се лица са Вадим Красиков, осъден от германски съд за убийството на чеченски дисидент в Берлин, и двама мъже, осъдени за киберпрестъпления в САЩ - Владислав Клюшин и Роман Селезньов.

Двама от осмината завърнали се в Русия са непълнолетни, припомня Ройтерс.

Два самолета с освободени затворници кацнаха на летището в Кьолн след мащабната размяна на затворници, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Германският канцлер Олаф Шолц беше обявил, че ще се срещне с бившите затворници. Той прекъсна почивката си и също е кацнал на летище Кьолн.

Петима от освободените са германски граждани.

Шолц определи размяната на затворници с Русия и нейния партньор Беларус като трудно решение, особено с оглед на освобождаването на руския убиец Вадим Красиков, който излежаваше доживотна присъда в Германия за убийството на чеченец в изгнание посред бял ден в централен берлински парк през 2019 г.

Германският канцлер Олаф Шолц определи срещата си със затворниците, освободени в рамките на мащабната размяна между няколко държави, като "много трогателна". Много от тях не са очаквали освобождаването си и все още са били изпълнени с емоции от внезапната свобода, която са изпитали след кацането си на летище Кьолн.

"Много от тях се страхуваха за здравето и дори за живота си", каза Шолц. "Ето защо е важно и това, че сега им осигурихме тази защита тук."

Общо на летището кацнаха два самолета с 13 души на борда. Други трима освободени затворници отлетяха директно за САЩ, отбелязва ДПА.

След срещата с освободените затворници Шолц заяви, че размяната е била правилно решение.

"Ако сте имали някакви съмнения за това, то ги губите, след като разговаряте с тези, които сега са на свобода", каза Шолц."Фактът, че тези, които е трябвало да се страхуват за живота си, защото са отстоявали демокрацията и свободата, могат да разчитат на защитата на другите, е част от самочувствието ни на демократично, хуманистично общество", подчерта той.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също приветства мащабната размяна на затворници между Русия и западните държави.

"Приветствам днешното освобождаване на неправомерно задържани съюзнически граждани и руски политически затворници", заяви шефът на НАТО в публикация в "Екс".

"Тясното сътрудничество между съюзниците от #НАТО направи това постижение възможно. Правото на мирна опозиция и свободата на медиите са жизненоважни за всяко функциониращо общество", подчерта той.

Русия, Беларус и няколко западни държави размениха общо 26 затворници на летището в Анкара в безпрецедентна операция с участието на турското разузнаване.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и ръководителката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен приветстваха освободените затворници, като същевременно разкритикуваха Москва, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Приветствам освобождаването на 16 души, несправедливо хвърлени в затвора от руския режим", заяви Мишел в "Екс".

"Алсу, Еван, Павел, Владимир и други, вашето място е у дома при семействата и близките ви! Благодаря на всички онези, също и в Европа, които помогнаха за осъществяването на дипломатическата сделка. ЕС ще продължи да подкрепя и да се застъпва за всички, които са незаконно задържани в Русия и на други места."

Фон дер Лайен също приветства "освобождаването на невинни граждани от ЕС и САЩ и почтени руски демократи, държани в плен в Русия". Тя обаче отправи нападка към Москва, като добави: "Кремъл ги размени за осъдени престъпници и убийци. Това показва рязката разлика".

"Това е момент на голяма радост за всички, които са се борили за свободата си", подчерта председателката на ЕК.

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел също изрази "облекчението" на Брюксел от освобождаването на "несправедливо преследвани" затворници, предаде Франс прес.

"Европейският съюз е облекчен от освобождаването и прехвърлянето на свобода извън Русия и Беларус на редица политически затворници, включително европейски граждани, с помощта на Турция", подчерта Борел.

Семейството на журналиста от Уолстрийт джърнал Еван Гершкович изрази своето "облекчение" и "радост" след освобождаването на американския репортер, държан от март 2023 г. от Русия като част от мащабна размяна на затворници, отбелязва АФП.

"Чакахме 491 дни за освобождаването на Еван и е трудно да опишем как се чувстваме днес. Нямаме търпение да го прегърнем и да видим отблизо неговата нежна, смела усмивка", пишат родителите и сестрата на журналиста - Ела Милман, Михаил Гершкович и Даниела Гершкович, които са от руски произход.

В изявлението си те добавят, че "споделят облекчението и радостта" със семействата на другите американци, освободени вчера.

Правозащитната организация Амнести интернешънъл също приветства размяната на затворници с Русия, но предупреди за последиците от подобни сделки, отбелязва ДПА.

"Наистина съм много облекчен, че (Александра) Скочиленко, Олег Орлов и останалите вече ще бъдат на свобода. Те са преживели невероятни неща", заяви Кристиан Михр, заместник-генерален секретар на Амнести интернешънъл в Германия. В някои случаи им е била отказана адекватна медицинска помощ или контакт с роднини, докато са били в ареста, посочи той.

Изглежда, че руският президент Владимир Путин използва политическите затворници като лост за въздействие, манипулирайки закона и реда, за да прокарва собствените си интереси, отбеляза Михр.

"Затова размяната има горчив привкус. Убиец и други престъпници, осъдени в справедлив процес, сега излизат на свобода в замяна на хора, които само са упражнили правото си на свобода на изразяване", добави правозащитникът.

"По този начин руското правителство може да се почувства окуражено да извършва по-нататъшни политически арести и нарушения на правата на човека, без да се страхува от каквито и да било последствия", подчерта той.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.

Свързани новини