Отидете към основна версия

6 644 174

Военен експерт: Изтребителите F-16 с ракети "Нептун" ще пратят руския боен флот на дъното на Черно море

  • украйна-
  • ф-16-
  • руски боен флот-
  • крим-
  • черно море-
  • f-16

Това ще бъде преломният момент срещу руската агресия

Снимка: БГНЕС

Украйна постигна значителен напредък в борбата с руския Черноморски флот, но е твърде рано да се говори за пълна и безусловна победа, докато в Черно море има руски ракетоносци. Ветеранът от войната и обществен активист Олег Симороз разказа в интервю за Oboz.ua какви оръжия ще помогнат на ВСУ да се отърве окончателно от тях.

Така, той отбеляза, че ако говорим за АТАКМС, те имат малко по-различни задачи - не са предназначени да потопяват кораби. В същото време украинската ракета "Нептун" е разработена именно за тези задачи.

"Разбира се, новите съвременни БЛА ще ни помогнат тук, но всъщност в морето те не са толкова ефективни, защото в морето са лесни за откриване. Но още от времето на крайцера "Москва" управляемите крилати ракети, които могат да маневрират, са се доказали най-добре в морето", каза той. като отбеляза, че с разработването на програмата за ракети "Нептун" Украйна може да реши тези въпроси.

Освен това той отбеляза, че самолетите, особено F-16, са много подходящи за такива задачи.

"Този самолет може да носи цяла гама от ракети, напълно различни - с малък, среден и голям обсег, противокорабни, маневрени и т.н... Ако успешно използваме F-16, отидем някъде от района на Одеса до Черно море и там стреляме с висококачествени западни управляеми ракети - а те имат модификации на ракети, предназначени специално срещу кораби - мисля, че ще успеем значително да отслабим руските ракетни носители", каза той.

В същото време това няма да е лесно, отбеляза той, тъй като руснаците не използват ракетоносци със среден или малък обсег и се опитват да не се приближават до украинска територия.

Той смята, че едва когато във водите на Черно море няма руски ракетни кораби, ще може да се говори за победа над руския Черноморски флот.

В същото време, отбеляза Симороз, като се вземат предвид възможностите на Украйна и доста скромното противокорабно въоръжение и като се отчете какъв удар беше нанесен на Черноморския флот, наистина може да се говори за сериозни успехи в борбата срещу руския флот.

"Бих нарекъл тази кампания една от най-успешните кампании на ВСУ по време на пълномащабно нахлуване", подчерта той.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 115 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: