Отидете към основна версия

1 625 27

Поне 10 палестинци загинаха при израелски удар по училище в Газа

  • газа-
  • хамас-
  • израел

Хиляди хора се включиха в шествие в подкрепа на палестинците в центъра на Лондон

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко 10 палестинци са убити при израелски удар по училище в град Газа, в което са приютени разселени хора, съобщи „Хамас“, цитиран от Ройтерс и БТА.

Израелски удар срещу къща в град Рафах уби шест души, съобщиха здравните власти в Газа. Най-малко 31 палестинци са убити в ивицата Газа днес, твърди здравното министерство на Газа, което не разделя данните за убити мирни жители и бойци, уточни Ройтерс.

Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) твърдят, че техни войски са унищожили бойци и инфраструктура на „Хамас“ в Рафах, както и на друга места в анклава.

Най-малко 39 000 палестинци са убити при израелската военна операция в Газа. Офанзивата бе предприета в отговор на нападението на „Хамас“ на 7 октомври, при което 1200 души бяха убити, а 250 взети за заложници, според израелски оценки, припомня Ройтерс.

При израелски въздушен удар на Западния бряг пък е убит командир на „Хамас“, както и четирима бойци на „Ислямски джихад“, съобщиха двете групировки. Израелската армия обяви, че е убила още четирима бойци при друг удар.

ЦАХАЛ съобщи, че първият удар е извършен срещу автомобил в близост до град Тулкарм, в който са се намирали командир на „Хамас“ и четирима бойци на „Ислямски джихад“.

Вторият удар е извършен срещу въоръжени мъже, които са открили огън по израелски военнослужещи, съобщи ЦАХАЛ.

Докато напрежението в Близкия изток се увеличава заради израелската операция в Газа, както и убийствата на високопоставени лица на „Хамас“ и свързаната с Иран ливанска групировка „Хизбула“, Израел обяви, че ще изпрати делегация в Кайро за преговори относно възможно освобождаване на израелските заложници.

Убийствата включват лидера на „Хамас“ Исмаил Хания и високопоставения военен командир на „Хизбула“ Фуад Шукр. „Хизбула“, „Хамас“ и Иран, в чиято столица бе убит Хания, обещаха да отмъстят на Израел, който обвиняват за убийствата.

Междувременно хиляди хора се включиха днес следобед в шествие в подкрепа на палестинците, преминало от "Парк Лейн" до "Даунинг Стрийт" в центъра на Лондон, с призив за незабавно прекратяване на огъня в Газа, предадоха Пи Ей мидия и ДПА, цитирани от БТА.

По време на проявата бяха задържани четирима души. Един беше арестуван за нацистки поздрав към участник в контрапротест, друг - за плакат, съдържащ предполагаема подкрепа на забранена организация, а още двама - заради обиден плакат.

Сред най-популярните лозунги на шествието бяха: "От реката до морето, Палестина ще бъде свободна" и "Свободна, свободна Палестина". Множеството вееше многобройни палестински знамена.

На площад "Пикадили Съркъс" се състоя контрапротест под надслов "Достатъчно!", участниците в който развяваха израелски знамена, държаха плакати с лика на израелски заложници, както и голям транспарант, на който пишеше "Изнасилването не е съпротива".

Група хора, оцелели от Холокоста, седяха встрани от протеста, държейки плакати в подкрепа на палестинските протестиращи, на които пишеше: "Потомци на оцелели от Холокоста против геноцида в Газа". Един от участниците в протеста благодари на групата.

В края на шествието различни оратори, сред които бившата депутатка от лейбъристката партия, а сега независима - Апсана Бегум - и председателката на младежката организация на Лейбъристката партия Джес Барнард държаха реч от сцена пред парламента.

"Солидарност за самите нас, солидарност помежду ни, солидарност за нашите различни общности в Обединеното кралство, за мъжете, жените и децата от Газа и за всички, които са подложени на потисничество по целия свят", заяви Бегум.

"Стармър, не искаме оправдания, не искаме отлагане, не искаме да казвате, че сте различни от торите, искаме да унищожите наследството на торите - съучастничеството в израелските военни престъпления. Искаме действия. Никакво отлагане, никакви оправдания", каза на свой ред Барнард, обръщайки се към британския премиер лейбърист Киър Стармър.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 20 гласа.

Свързани новини