Отидете към основна версия

1 926 56

Defense Express: Украинската армия на крачка от получаването на 60 танка Abrams

  • украинска армия-
  • танка-
  • abrams

Интересът на Украйна към танковете M1A1 Abrams се обяснява с опита на страната да укрепи отбранителните си възможности в контекста на продължаващите конфликти.

Снимка: БГНЕС

В края на юли 2024 г. австралийската армия официално извежда от въоръжение последния от своите танкове M1A1 Abrams, които са били на разположение на 2/14-ти лек кавалерийски полк, разположен в Бризбейн. Решението за замяната на тези остарели модели с модернизираните танкове M1A2 SEPv3 е свързано със стремежа на австралийските въоръжени сили да подобрят своите способности, цитирано от News.bg.

По-рано Украйна е изразила публично желание за придобиване на тези изведени от експлоатация танкове, но австралийското правителство е реагирало скептично. Според официални източници, преди евентуалното им предаване на украинските въоръжени сили, танковете трябва да бъдат върнати на САЩ за ремонт и обновление.

Интересът на Украйна към танковете M1A1 Abrams се обяснява с опита на страната да укрепи отбранителните си възможности в контекста на продължаващите конфликти. Вече са получени 31 такива танка от САЩ, които са влезли в състава на 47-а механизирана бригада на украинските въоръжени сили. Тази бригада е активна в западните части на руините на Авдеевка, където води тежки боеве, като е загубила до осем танка от руски дронове.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 43 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: