Отидете към основна версия

2 023 36

Крайната десница отвърна с протест на гей парад в Саксония

  • гей парад-
  • германия-
  • чехия-
  • протест

Десетки хиляди преминаха по улиците на чешката столица по време на Пражкия прайд

Гей парад в източен германски град остана в сянката на протести на крайната десница. В крайна сметка обаче не се стигна до сериозни произшествия, предаде ДПА, цитирана от БТА, като се позова на полицията.

Във второто издание на прайд парада в Бауцен, в източната германска провинция Саксония, вчера се включиха над 1000 души - много повече, отколкото са очаквали организаторите. 680 човека участваха в контрадемонстрация под мотото "Против джендър пропагандата и объркването на идентичността".

"Нямаше големи безредици или нападения", обобщи говорителка на местната полиция. Тя коментира, че полицейската стратегия за разделяне на двете групи е проработила. По първоначални данни няма задържани хора, съобщи говорителката, но направи уговорката, че предстои да бъде направена по-подробна оценка.

Междувременно десетки хиляди хора, участващи в Пражкия прайд фестивал, преминаха по улиците на чешката столица, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Организаторите оценяват броя на събралите се за най-голямото събитие на ЛГБТ общността в страната на около 60 000, съобщи чешката новинарска агенция ЧТК. В събитието са се включили няколко чешки политици и чуждестранни дипломати.

Говорител на полицията съобщи, че от съображения за сигурност този път парадът е бил охраняван от повече полицаи, отколкото в предишни години, след като през юли бе отправено предупреждение за опасност от терористични атаки на подобна проява в столицата на съседна Словакия - Братислава.

В Прага, както и в Братислава, нямаше сериозни инциденти с изключение на незначителни нарушения на реда, предизвикани от дюдюкания на някои минувачи по маршрута на парада.

Седмичният фестивал, който започна в понеделник, продължава тази вечер с концертна програма в парк "Летна", разположен на хълм над центъра на чешката столица, и завършва с по-малки културни прояви утре.

Целият прайд фестивал преминава под мотото "Семейство". Според организаторите целта е да се покаже, че наред с традиционните хетеросексуални отношения, и хора с различна сексуална ориентация също могат да създадат семейство.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 22 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: