Отидете към основна версия

1 537 25

Захарова: Усилията за помирение между Азербайджан и Армения са в ход

  • мария захарова-
  • армения-
  • азербайджан-
  • русия-
  • помирение

Захарова подчерта, че всички усилия, които Русия полага в тази насока, съответстват на специалните съюзнически отношения както с Баку, така и с Ереван

Снимка: БГНЕС

Говорителката на Руското външно министерство Мария Захарова отбеляза, че темата за помирението между Азербайджан и Армения е била обсъдена по време на посещението на руския президент Владимир Путин в Баку, съобщи арменската новинарска агенция АРМЕНПРЕС, цитирано от БТА.

Захарова подчерта, че всички усилия, които Русия полага в тази насока, съответстват на специалните съюзнически отношения както с Баку, така и с Ереван, които се основават на общи исторически и културни ценности. Тя посочи, че подписването на мирен договор е от решаващо значение за установяването на мир и стабилност в региона.

"Нашата страна е заявила интереса си на всички нива да се стигне до помирение възможно най-скоро. Това е потвърдено от самия руски президент, който изрази намерението си да се свърже с арменския министър-председател Никол Пашинян след посещението му в Баку, за да продължи диалога за уреждане на конфликта", каза Захарова, като отбеляза, че Русия е готова да подкрепи страните в рамките на тристранното споразумение.

По повод участието на Армения в мероприятия на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС), Захарова отбеляза, че вратите на ОДКС са винаги отворени и че "няма друг гарант за сигурността на Армения освен тази структура".

Официалният представител на руското МВнР засегна и неотдавнашната информация за възможна ескалация на напрежението по границата между Азербайджан и Армения, като отбеляза, че Русия редовно призовава двете страни да проявяват сдържаност и да решават всички спорни въпроси изключително с мирни и дипломатически методи.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания