23 Август, 2024 11:45 1 524 25

Захарова: Усилията за помирение между Азербайджан и Армения са в ход

  • мария захарова-
  • армения-
  • азербайджан-
  • русия-
  • помирение

Захарова подчерта, че всички усилия, които Русия полага в тази насока, съответстват на специалните съюзнически отношения както с Баку, така и с Ереван

Захарова: Усилията за помирение между Азербайджан и Армения са в ход - 1
Снимка: БГНЕС

Говорителката на Руското външно министерство Мария Захарова отбеляза, че темата за помирението между Азербайджан и Армения е била обсъдена по време на посещението на руския президент Владимир Путин в Баку, съобщи арменската новинарска агенция АРМЕНПРЕС, цитирано от БТА.

Захарова подчерта, че всички усилия, които Русия полага в тази насока, съответстват на специалните съюзнически отношения както с Баку, така и с Ереван, които се основават на общи исторически и културни ценности. Тя посочи, че подписването на мирен договор е от решаващо значение за установяването на мир и стабилност в региона.

"Нашата страна е заявила интереса си на всички нива да се стигне до помирение възможно най-скоро. Това е потвърдено от самия руски президент, който изрази намерението си да се свърже с арменския министър-председател Никол Пашинян след посещението му в Баку, за да продължи диалога за уреждане на конфликта", каза Захарова, като отбеляза, че Русия е готова да подкрепи страните в рамките на тристранното споразумение.

По повод участието на Армения в мероприятия на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС), Захарова отбеляза, че вратите на ОДКС са винаги отворени и че "няма друг гарант за сигурността на Армения освен тази структура".

Официалният представител на руското МВнР засегна и неотдавнашната информация за възможна ескалация на напрежението по границата между Азербайджан и Армения, като отбеляза, че Русия редовно призовава двете страни да проявяват сдържаност и да решават всички спорни въпроси изключително с мирни и дипломатически методи.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русия изостави арменците, не си мръдна

    25 10 Отговор
    пръста, когато азерите и турците им отнеха Карабах. Сега руснаците се опитват да покажат някаква активност за да си помислят хората, че още са фактор в Кавказ. Напразно. Предадените арменци вече водят директни преговори с Турция и Азербайджан, с НАТО и ЕС.
    Руските пушилки са само за вътрешна консумация, Путин иска да отклони вниманието на народа от позора в Курска област.

    Коментиран от #9

  • 2 Мдаа

    23 9 Отговор
    Лошо нещо е алкохолизма а още по лошо е женският алкохолизъм!
  • 3 Българин

    8 13 Отговор
    Тук много са се отпуснали. Цитират АРМЕНПРЕС. Чакаме Джамбазов да пусне интервю с хазарите Дерипаска и Ходорковски, защото те са главен източник на "истинна" информация за Русия и Украйна. После ще се информираме за ситуацията на фронта от Института за изследване на войната на хазарката Виктория Нюланд, а накрая ще чакаме професионалния хазарски "анализ" на Ан Епълбаум и Жана Немцова.

    Коментиран от #7, #16, #18, #22

  • 4 снощи я гледах мара по новините

    13 7 Отговор
    приказваше нещо клатейки се насам-натам.не вервам да е била пияна,ама едно ракомахане,клатушкане и т.н. не се научиха на държане тия руснаци и тва си е!
  • 5 Гордън Шамуей 🤣🤣🤣

    12 8 Отговор
    Тая май още не разбрала, че съюзническите отношения с Ереван приключиха. Като член на ОДКБ Русия не си изпълни задълженията по Договора и е нормално Ереван да го напусне. Изобщо в Закавказието влака вече се кара от Ердоган.. а тая и Хаяско може само да опъват сополите...
  • 6 Маша

    5 9 Отговор
    Е Велика!
  • 7 Гордън Шамуей 🤣🤣🤣

    3 9 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Ако наистина си Българин, трябва да знаеш че с хазарите сте кръвни братя... питай историци, генетици, атрополози и дори археолози, да видиш ко ше ти кажат.Пък ако си направиш един ДНК тест, може да се окаже , че си 100%ово хазарче..нищо чудно

    Коментиран от #11

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 гост

    12 7 Отговор

    До коментар #1 от "Русия изостави арменците, не си мръдна":

    Една поправка , азерите нищо не са "взели" , ВЪРНАХА СИ това , което е признато от ЦЕЛИЯ СВЯТ за тяхно , а Раша го беше взела по същия НЕЗАКОНЕН начин като в Грузия , Молдова и Украйна !!! Това бяха "тренировките" на Путлер за голямата война , но ще му излязат през носа !
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Българин

    9 2 Отговор

    До коментар #7 от "Гордън Шамуей 🤣🤣🤣":

    Няма нужда от емотикони. Те са за децата. Независимо дали съм българче или хазарче по кръв, в съзнанието си аз съм българин. А родството между прабългарите и хазарите, драги приятелю, няма никаква връзка с факта, че гореспоменатите хазари разпространяват лъжи за войната в Украйна. Така и не става ясно кому са нужни емотиконите?

    Коментиран от #12

  • 12 Гордън Шамуей 🤣🤣🤣

    1 7 Отговор

    До коментар #11 от "Българин":

    🤣🤣..ами то като ти чета глюпостите, ми става ясно че си си дечкор още, та затуй са емотиконите. И не си ти тоя, дето да казва от какво има и от какво няма нужда .. в моите постове ще слагам или не каквото си поискам. А това че се чувстваш българче не променя нещата, ако по кръв си хазарче.. в което не се съмнявам..

    Коментиран от #13

  • 13 Българин

    3 2 Отговор

    До коментар #12 от "Гордън Шамуей 🤣🤣🤣":

    Чудесно. Значи в такъв случай аз ще бъда хазарин, който не харесва лъжите на сънародниците си. Изреченията започват с главна буква. При тебе обаче има нов правопис. Не бива да се пише на български "глюпостите", както ти си написал. Ти можеш да пишеш и слагаш каквито искаш емотикони и да ме смяташ за какъвто пожелаеш, но и аз мога да задавам въпроси за твоя начин на писане.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Миче Захарова, защо отклоняваш темата?

    6 2 Отговор
    Това ли е най-належащият проблем на Раша?
  • 16 Хич не те слуша главата

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Само се излагаш като Путин.

    Коментиран от #17

  • 17 Българин

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "Хич не те слуша главата":

    Какъв аргумент! Никога не съм чувал по-добро "умозаключение". Ще си го запиша в учебната тетрадка.

    Коментиран от #19

  • 18 глупав руснако

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Статията не е за Украйна. Чети бе....взима само две минути.
  • 19 Ще забравиш къде си го записал,

    2 2 Отговор

    До коментар #17 от "Българин":

    поради слаба памет. По-добре си го татуирай на челото.
  • 20 Българин

    13 2 Отговор
    Тая пияна шлюха още не е разбрала че вече никой не я бръсне за слива и разпадащата и се държава вече не е дори регионален фактор ...
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Българин

    3 4 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Абе балък Олег Дерипаска винаги е бил слуга на Путлер.
  • 23 Беше нагла и хубава

    6 0 Отговор
    сега е само нагла
  • 24 А бе тая

    6 0 Отговор
    Що не си гледа собствената кочина, а се занимава с несвойствени дейности
  • 25 Бен Гурион

    2 0 Отговор
    Вие нали вече ги помирихте ма Шкурро - изоставите арменците пак да ги унищожават като през 1915г, гаадини руски...
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания