Отидете към основна версия

5 237 474

Зеленски: Един болен старец искаше да превърне Украйна в буферна зона, но превърна Русия в буферна федерация

  • руски терористи-
  • зеленски-
  • независимост-
  • ден на независимостта-
  • володимир зеленски-
  • война-
  • украйна-
  • киев-
  • русия-
  • владимир путин-
  • путин-
  • военни престъпления

Рано или късно украинският отговор ще достигне до всяка точка на Руската федерация, която е източник на опасност за живота на нашата държава и нашия народ, обеща Зеленски

Снимка: President.gov.ua

Един болен старец от Червения площад, който непрекъснато заплашва всички с червения бутон, няма да диктува [на Украйна], защото само Украйна и украинците ще определят как да живеят, по какъв път да поемат и какъв избор да направят. Така работи независимостта.

Това заяви украинският президент Володимир Зеленски по случай Деня на независимостта на Украйна, 24 август. Зеленски посочи, че Владимир Путин е искал да превърне Украйна в буферна зона, но вместо това превръща Русия в буферна федерация. Ето акценти от неговата реч:

Който е пожелал нещастие на земята ни, ще го намери в собствения си дом. Който иска да сее зло по нашата земя, ще бере плодовете на своя територия. Това не е пророчество, не сляпо отмъщение... това е справедливост. Бумеранг за злото.

Преди 913 дни Русия отприщи война срещу нас. Тя наруши не само нашите суверенни граници, но и границите на жестокостта и здравия разум. Русия безкрайно се стремеше към едно: да ни унищожи. Вместо това днес празнуваме за 33-и път деня на своята независимост. Те [руските агресори] знаят, че рано или късно украински отговор ще достигне до всяка точка на Руската федерация, която е източник на опасност за живота на нашата държава и нашия народ.

Очите на техния началник възприемат целия свят като сива зона. Но ние няма да позволим украинската земя да се превърне в сива зона, защото над нея се веят синьо и жълто. Един болен старец от Червения площад, който непрекъснато заплашва всички с червения бутон, няма да диктува на нас [как да живеем]. Само Украйна и украинците ще определят как да живеят, по какъв път да поемат и какъв избор да направят. Защото така работи независимостта.

В Курска област видяхме как Русия се отнася към своите граждани, които тя нарича „население“. Как Русия „не изоставя” своите. Как войниците им плячкосват местните магазини. Така изглежда Русия на Путин в очите на света. И по същия начин целият свят вижда как нашите войници осигуряват вода, храна и лекарства на местните хора, защото така изглежда достойнството на Украйна.

Преди 33 години Украйна се възроди на картите на света, а днес Украйна печели сърцата на целия свят. Вдъхновява със смелост. Служи като пример как да не се страхуваме от Путин. И обединява света около своя украински мироглед: през 21 век терористите трябва да намерят възмездие в Хага, а не утеха във Валдай.

Благодаря на всички украинци, на всички войници, медицински работници, пожарникари, предприемачи, учители, студенти... На всички украинци тук и на всички украинци в чужбина, които помагат и разказват на света за Украйна. И на всички украинци в окупираните територии. На всички украинци, чиято сила няма граници, чиято воля е безгранична. Независимостта е кауза на всички. Това е и икономическа, това е енергийна независимост. Това е духовната независимост на украинския народ. И украинското православие днес прави крачка към освобождение от дяволите на Москва.

Независимостта е във всеки един от нас. И обединени, ние сме в състояние да победим. Доказахме го на 24 февруари. Доказахме го през 2022 и 2023 година. Тази година също. Ние знаем какво е независимост. Колко е трудно да я браним. Но знаем: всичко зависи от нас.

Независимостта е тишината, когато загубим наши хора. Независимостта е клетвата, че никога няма да забравим падналите герои. Независимостта е мирисът на дим и прах на бойното поле. Независимостта се спуска в убежищата по време на въздушна тревога, за да оцелее и да се изправи отново, за да каже на врага: няма да успееш. Ще се провалиш. И ще отговарящ за всяка злина, която си причинил на украинския народ. Така ние чувстваме свободата.

Честит Ден на независимостта, украинци!

Поставете оценка:
Оценка 3 от 133 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: