Отидете към основна версия

1 511 32

Олаф Шолц се срещна с руския опозиционер Владимир Кара-Мурза след освобождаването му

  • олаф шолц-
  • руски опозиционер-
  • владимир кара-мурза

Кара-Мурза е един от най-видните критици на Кремъл.

Снимкa: БГНЕС

Германският канцлер Олаф Шолц се срещна с руския опозиционер Владимир Кара-Мурза, който миналия месец беше освободен от руски затвор по време на размяната на затворници между Изтока и Запада, съобщи ДПА, цитирано от БТА.

"Възхищавам се на силата и смелостта на Владимир Кара-Мурза и на неговата неуморна ангажираност с демократичното бъдеще на Русия", заяви канцлерът в платформата "Екс". "Осигурихме освобождаването му по време на размяната на затворници през август и днес имах възможността да разговарям с него за по-дълго", добави Шолц след срещата им в Берлин.

Кара-Мурза е един от над 20 задържани, които бяха освободени в началото на август при размяна на затворници между Русия и САЩ, Германия и други западни държави. След освобождаването си той за първи път пътува до Германия. По-късно президентът на САЩ Джо Байдън се срещна с него във Вашингтон.

Кара-Мурза е един от най-видните критици на Кремъл. През април 2023 г. той беше осъден на 25 години затвор в Русия по обвинение в държавна измяна.

"Размяната на затворници на 1 август показа, че свободният свят се интересува и че противно на стереотипа в международната политика все още има място за благоприличие и ценности", написа Кара-Мурза миналия месец във вестник "Вашингтон пост". "Не бива да допускаме това да се превърне в изключение и не бива да се успокояваме, докато и останалите, които са в затвора несправедливо заради диктатурата на Путин, не се приберат у дома и не се съберат със семействата си", допълни той.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 20 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания