Отидете към основна версия

3 548 45

САЩ и ЕС изразяват притеснение относно предстоящата среща между сръбския вицепремиер и руския президент

  • александър вулин-
  • сърбия-
  • владимир путин-
  • европейски съюз

От Вашингтон отбелязват, че „позицията им относно Александър Вулин е добре известна“ и той остава под американски санкции

Снимкa: БГНЕС/ Александър Вулин

САЩ оценяват усилията на Сърбия в борбата с руската агресия и хуманитарната помощ за Украйна, съобщи Държавният департамент в отговор на въпрос от „Гласът на Америка“ относно предстоящата среща между сръбския вицепремиер Александър Вулин и руския президент Владимир Путин. Кремъл потвърди срещата, която ще се проведе на икономическия форум във Владивосток днес, а ЕС вече я е разкритикувал, предава БТА.

От Вашингтон отбелязват, че „позицията им относно Александър Вулин е добре известна“ и той остава под американски санкции, цитирано от БТА.

Вулин е бивш директор на сръбската разузнавателна агенция БИА. САЩ въведоха санкции срещу него през юли миналата година, като го обвиниха в участие в незаконни доставки на оръжие, трафик на наркотици и злоупотреба с власт. Той е известен с проруските и антиевропейските си позиции.

„Нашият фокус остава върху работата със сръбските лидери за укрепване на стратегическото партньорство между нашите страни, докато Сърбия продължава да изгражда безопасно и сигурно бъдеще в Европа, устойчиво на политическо и икономическо изнудване от Русия“, подчертава Държавният департамент.

Вчера Брюксел също коментира съобщението за срещата, като посочи, че поддържането на връзки с Русия по време на агресията в Украйна не е съвместимо с европейските ценности и процеса на присъединяване.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 33 гласа.

Свързани новини